Фото: АА

ISW спрогнозував, коли чекати повторного наступу рашистів

Російські загарбники можуть здійснити новий наступ на Україну вже навесні або влітку цього року. Цей період може стати вирішальним у війні проти Росії. 

Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

За словами аналітиків Інституту, представник Головного управління розвідки України Вадим Скібіцький попередив, що ГУР зафіксувала ознаки перегрупування російських військ для підготовки до "великого наступу" на Донеччині та Луганщині. Він також зауважив, що весна та літо 2023 року можуть стати вирішальним періодом у війні проти Росії.

До того ж, за даними розвідників, окупанти навряд чи атакуватимуть території України з Білорусі або півдня. Такої ж думки дотримуються і аналітики ISW.

"Оцінки Скібіцького значною мірою підтверджують поточні прогнози ISW щодо намірів Росії в першій половині 2023 року та підкреслюють постійну потребу в підтримці західного партнера, щоб гарантувати, що Україна не втратить ініціативу щодо відновлення російської наступальної операції", — йдеться у звіті ISW.

Разом з тим в Інституті розповіли, що на фронті в Україні значно зменшилася чисельність бойовиків ПВК "Вагнера", зокрема з 50 тис. набраних у тюрмах найманців на фронті в Україні залишилась лише приблизно п’ята частина.

"ISW не може незалежно підтвердити ці цифри, але вони є дуже вірогідними, враховуючи модель Вагнера про використання каторжників як гарматного м’яса в дуже виснажливих наступальних операціях. Повідомляється, що модель, яку “Вагнер” використовував, утримуючи високонавчених найманців із тривалим терміном служби як керівництво та елементи типу спеціальних сил на вершині маси ненавчених ув’язнених, також призводить до великих бойових втрат, капітуляції та дезертирства", — йдеться у повідомленні.

Ключові висновки ISW:

  • Українська розвідка оцінила, що російські війська готуються до наступу навесні або на початку літа 2023 року, частково підтверджуючи постійну оцінку ISW про те, що російські війська можуть вдатися до рішучих дій у найближчі місяці.
  • Здається, надмірна залежність "Групи Вагнера" від вербування з виправних колоній все більше впливає на боєздатність "Вагнера".
  • Росія продовжує поглиблювати військові та економічні відносини з Іраном, намагаючись брати участь у взаємовигідному ухиленні від санкцій.
  • Російські війська продовжували обмежені контратаки з метою відновлення втрачених позицій на лінії Сватове-Кремінна.
  • Українські війська завдали ударів по районах концентрації росіян в окупованій Луганській області.
  • Російські війська продовжували наземні обстріли навколо Бахмута та на західних околицях Донецька.
  • Ймовірно, російські війська за останні 72 години провели невдалу наступальну операцію в Запорізькій області.
  • Російські війська не досягли жодних підтверджених територіальних здобутків у Запорізькій області, незважаючи на постійні заяви одного російського окупаційного чиновника. Окупаційний чиновник, можливо, проштовхує розповідь про тактичні успіхи Росії в Запорізькій області, щоб створити позитивні наративи, щоб відволікти росіян від відсутності обіцяного прогресу в Бахмуті.
  • Зусилля Кремля щодо професіоналізації збройних сил Росії продовжують викликати критику серед прихильників нових російських паралельних військових структур.
  • Російські офіційні особи та окупаційна влада продовжують зусилля з інтеграції окупованих територій у російську соціальну, адміністративну та політичну системи та придушення партизанських виступів на окупованих територіях.

Нагадаємо, 23 січня повідомлялося, що власник приватної військової компанії "Вагнера" Євген Пригожин втратив владу після невдалих спроб окупувати Бахмут. Тепер Володимир Путін хоче зробити ставку на регулярну російську армію.

Додамо, рашисти впродовж 22 січня намагалися прорватися в трьох регіонах України. ЗСУ дали відсіч. Також окупанти зазнають значних втрат на Херсонському напрямку. Там ЗСУ продовжують ліквідувати окупантів.

Війна, 24.01.2023 07:13