Фото: РІА ФАН

Генпрокурор України оголосив підозру керівнику ПВК "Вагнера" Пригожину

Керівнику приватної військової компанії "Вагнера" Євгену Пригожину оголошено підозру Офісом генпрокурора України. Його звинувачують у багатьох воєнних злочинах проти нашої держави.

Про це повідомляє Офіс генпрокурора України.

За даними слідства, Пригожин був наділений повноваженнями щодо вербування, підготовки та управління підлеглих йому осіб задля подальшого використання їх у війні проти України, все це відбувалось за повної підтримки чинного російського режиму.

"Керівник цієї ПВК безпосередньо відповідальний за тисячі воєнних злочинів. Він відкрито визнає свою роль у веденні війни проти України та з дозволу Кремля розв'язує кадрові питання, вербуючи десятки тисяч увʼязнених", — йдеться у повідомленні.

Офіс генпрокурора переконаний, що відповідальності не уникнуть також і пересічні "вагнерівці", — навіть ті, хто втік за кордон. 

Повідомляється, що прокурори вже провели допити двох таких бійців, які перебувають в ЄС. Також триває перевірка щодо причетності до воєнних злочинів ще одного учасника ПВК, який перебуває у Норвегії. 

"Відповідний запит на проведення слідчих дій незабаром буде відправлений до наших норвезьких колег", — йдеться у заяві.

Генпрокурор з оптимізмом налаштований щодо покарання усіх злочинців, пов'язаних з ПВК "Вагнера".

"Переконаний, разом із міжнародними партнерами ми забезпечимо всеосяжну відповідальність як для кожного злочинця, хто зі зброєю в руках прийшов на нашу землю, так і для їхніх покровителів, які роблять бізнес на крові", — написав він.

Раніше повідомлялось, що Росія не налаштована на серйозні переговори щодо закінчення війни в Україні. За словами директора ЦРУ США Вільяма Бернса, наступні шість місяців війни будуть критичними.

Політика, 03.02.2023 10:32