Фото : U.S. Army / Gertrud Zach

Коли Україна отримає обіцяні танки Leopard: прогноз Португалії

Всі анонсовані танки Leopard 2 можуть прибути в Україну протягом двох-трьох місяців. Швидкість передачі зброї буде залежати від підготовки українських військових.

Таку заяву зробив міністр закордонних справ Португалії Жоан Гомеш Кравіньо, повідомляє CNN.

"Мине від двох до трьох місяців, перш ніж надані Заходом танки Leopard 2 будуть повністю готові до експлуатації в Україні. Насамперед це залежатиме від підготовки українських екіпажів", — заявив він.

Гомеш запевняє, що спочатку українські військові повинні пройти навчання.

"Leopard є дуже просунутим обладнанням технологічно, і тому це займе кілька тижнів, тільки процес навчання... Після цього є логістичні перешкоди, які потрібно вирішити із союзниками, тож це займе два-три місяці", — додав він.

У чому особливість Leopard 2

Експерти вказують на те, що головним озброєнням серійної версії Leopard 2 є 120-мм гладкоствольна гармата Rheinmetall. Така ж сама встановлена і на танки M1 Abrams.

танки Леопард

Фото: Wikimedia commons

У Leopard 2 в порівнянні з танками Leopard 1 збільшено екіпаж на одну людину. Це важливо тому, що ще один член екіпажу відповідає за постріли. Крім цього, бойові машини краще захищені від детонації — там містяться спеціальні пластини, які у разі вибуху відводять вибухову хвилю в бік від екіпажу. Броня на Leopard 2 може захистити від протитанкової зброї, наприклад, від РПГ 7 чи подібній.

Колишній командувач Сухопутних військ Польщі, екс-заступник міністра оборони, генерал Вальдемар Скшипчак наголошував, що Збройним силам України необхідний "бронетанковий кулак" для завдання нищівного удару по противнику на окремих напрямках, який складатиметься з танкової бригади у складі двох-трьох танкових батальйонів (116-180 танків), і такий "кулак" реально зібрати серед членів LeoBen (асоціація країн, які експлуатують танки Leopard 2, — ред.). Зокрема, це Фінляндія, Швеція, Норвегія, Німеччина, Іспанія, Португалія, Греція.

Нагадаємо, уряд Німеччини погодив передачу Україні танків Leopard 2 і дозволяє реекспорт іншим країнам. Йдеться про одну роту танків Leopard 2 (14 одиниць техніки) з власних запасів Німеччини.

Також повідомлялось, що європейські союзники обговорюють спільну передачу Україні загалом 80 основних бойових танків Leopard 2. Деякі з них надійдуть на озброєння ЗСУ вже у березні.

Політика, 25.01.2023 22:21