Фото: Офіс президента України

Стало відомо, коли Єврокомісія надасть звіт щодо виконання Україною рекомендацій для вступу в ЄС

Європейська комісія опублікує письмовий звіт щодо виконання Україною рекомендацій для вступу в Європейський Союз восени цього року. Водночас усне оновлення буде весною.

Про це повідомила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн 2 лютого на брифінгу за підсумками засідання уряду та Єврокомісії.

Посадовиця зазначила, що Україна вже "демонструє хороший прогрес у цих семи кроках". Зараз сервіси Єврокомісії збирають дані.

"Буде, звичайно, усне оновлення щодо прогресу для країн-членів ЄС. Це відбудеться весною. Але фокус перебуває на великому письмовому звіті стосовно розширення, який буде восени", — сказала вона.

Що має виконати Україна для вступу в ЄС

Єврокомісія раніше уже оголосила план дій, який Україні потрібно виконати для початку переговорів про вступ до ЄС. Основні вимоги: 

1. Ухвалення законодавства про процедуру добору суддів Конституційного Суду, яке має містити процес попереднього відбору на основі оцінки доброчесності та професійних навичок.

2. Завершення перевірки доброчесності кандидатів у члени Вищої ради правосуддя та відбір кандидатів до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.

3. Посилення боротьби з корупцією, зокрема серед топ-посадовців.

4. Завершення відбору та призначення нового директора НАБУ та прокурора САП.

5. Забезпечення відповідності законодавства про боротьбу з відмиванням грошей стандартам Групи з фінансових заходів (FATF).

6. Ухвалення комплексного стратегічного плану реформування правоохоронного сектору.

7. Впровадження закону про олігархів.

8. Приведення законодавства про ЗМІ у відповідність з європейським аудіовізуальним законодавством.

9. Завершення реформи законодавства для національних меншин. 

Днями прем'єр-міністр Денис Шмигаль повідомляв, що Україна планує в найближчі два роки стати членом Євросоюзу. Уряд сподівається, що попередні переговори щодо вступу відбудуться вже цьогоріч

Відомо, що Урсула фон дер Ляєн разом з 15 єврокомісарами перебуває 2 лютого в Україні. У п'ятницю, 3 лютого, у Києві відбудеться саміт Україна-ЄС. 23 червня 2022 року Європейська рада надала Україні статус кандидата на членство у Євросоюзі. Цей статус має низку переваг, зокрема доступ до європейських структур, фінансова допомога та підтримка у вигляді грантів, кредитів.

Нагадаємо, 2 лютого стало відомо, що Україна отримає ще пів мільярда євро допомоги від Європейського Союзу. В цю суму також увійдуть кошти військової допомоги.

Крім цього, Європейський Союз підготував додатковий пакет допомоги для України в розмірі 400 млн євро. Ці кошти заплановано для підтримки процесу продовження реформ. 

Політика, 02.02.2023 21:52