Фото: ДБР

Колишньому заступнику міністра оборони обрали запобіжний захід

Суд обрав запобіжний захід колишньому заступнику міністра оборони у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення 400 млн грн застави. Посадовця судили за перешкоджання законній діяльності ЗСУ та інших військових формувань.

Про це повідомили в прес-службі Державного бюро розслідувань.

За даними правоохоронців, екс-заступник міністра оборони України відповідав за тилове забезпечення ЗСУ.

"Він лобіював укладення договорів про постачання продуктів для військових за завищеними цінами, а також закупівель бронежилетів, касок, одягу та інших речей для потреб Збройних Сил України низької якості на загальну суму понад 1 млрд грн. Всі договори укладалися за повною передплатою", — наголосили в ДБР.

Окрім цього, чиновник тиснув на підлеглих для прийняття неякісної продукції на військові склади та організацію повторних проведень лабораторних випробувань бронепластин, які не витримали первинних випробувань.

Усі звернення Командування сил логістики ЗСУ щодо якості продукції екс-заступник міністра ігнорував.

Відтак, Печерський суд столиці застосував до посадовця запобіжний захід у вигляді тримання під вартою на два місяці з альтернативою внесення застави у сумі 402 мільйони 600 тисяч гривень.

Скандал із закупівлями для ЗСУ

Наприкінці січня журналісти опублікували інформацію, яка свідчить про нібито фінансові махінації Міноборони. Зокрема ЗМІ повідомили, що міністерство начебто закладає на продукти для військових удвічі більшу ціну, ніж вона є насправді.

У відомстві назвали це маніпуляцією та повідомили, що готують матеріали до Служби безпеки України "з метою проведення розслідування щодо поширення завідомо неправдивих відомостей, які заподіюють шкоду інтересам оборони в особливий період".

Сам Олексій Резніков заявив, що оприлюднена в ЗМІ інформація про зловживання під час закупівель харчування для війська є маніпуляцією.

Водночас у НАБУ повідомили, що почали відповідне кримінальне провадження ще до розголосу в ЗМІ.

Нагадаємо, 23 січня Комітет Верховної Ради з питань нацбезпеки, оборони та розвідки провів засідання щодо скандалу з Міноборони. Очільника відомства залишили на посаді.

24 січня заступник міністра оборони України В’ячеслав Шаповалов подав у відставку.

До слова, у четвер, 2 лютого, ДБР затримало продавців яєць для армії по 17 гривень. Правоохоронці встановили низку епізодів розкрадання коштів на харчування військовослужбовців. Готуються повідомлення про підозру та клопотання про обрання запобіжних заходів.

Події, 02.02.2023 18:50