Фото: censor.net

Колишня заступниця міністра культури отримала підозру від НАБУ

Сімом особам повідомлено про підозру у заволодінні нерухомістю держпідприємства "Національна кінематека України". Йдеться про 14 будівель та споруд на околиці Києва.

Про це повідомляє НАБУ.

За наявною інформацією, йдеться про 14 будівель та споруд у столиці України. Орієнтовна вартість майна — майже 42 млн грн. Ці активи повернули державі завдяки зусиллям антикорупційних органів.

Серед підозрюваних опинилися:

  • заступниця міністра культури України (2014-2019 рр.);
  • начальник управління Міністерства культури України (2017-2020 рр.);
  • перший заступник генерального директора ДП "НКУ" (2016-2019 рр.);
  • арбітражний керуючий керуючий санацією ДП "НКУ" (2019-2020 рр.);
  • два організатори злочинної схеми – бенефіціарні власники низки ТОВ;
  • керівник ТОВ покупець майнового комплексу ДП "НКУ".

За наявною інформацією ЗМІ, йдеться, зокрема, про екс-заступницю міністра культури Тамару Мазур. Підозру також отримав колишній перший заступник гендиректора Кінематеки, ексначальник управління Мінкультури, керуючий санацією Руслан Бандуристий, керівник ТОВ "Вест Прайт" (фірма виграла це майно на біржі, тоді цю компанію очолював Олександр Радько) та двоє організаторів схеми, які є власниками низки приватних фірм.

За версією слідства, упродовж 2016-2019 рр. організатори злочинної схеми розробили план санації ДП "НКУ", яке перебувало в скрутному фінансовому становищі, з метою заволодіти майном підприємства за цінами, нижче ринкових.

"Для цього вони залучили посадовців Мінкультури й ДП "НКУ", які погодили незаконний план санації, і забезпечили перемогу в аукціоні з продажу майна наперед визначеної ТОВ, яка до того ж придбала будівлі за заниженою ціною", — йдеться у повідомленні.

Дії учасників злочину кваліфіковані за ч. 5 ст. 191 та ч. 1 ст. 366 ККУ з урахуванням ступеня співучасті.

Нагадаємо, Державне бюро розслідувань відзвітувало про свою роботу за 2022 рік. Торік державна структура викрила на митниці злочинів, що завдали державі збитків на майже 400 мільйонів грн.

Політика, 02.02.2023 11:52