Масові обшуки і звільнення та переговори із президентом Австрії: звернення Зеленського

Президент Володимир Зеленський наприкінці 343-го дня війни звернувся до українського народу. Очільник держави прокоментував масові звільнення та обшуки, які відбулися в Україні. Також гарант розповів про переговори із президентом Австрії.

Звільнення та обшуки в Україні

У середу, 1 лютого, працівники правоохоронних органів провели низку обшуків у нардепів та колишніх працівників міністерств. Гарант подякував всім правоохоронцям, які сьогодні продемонстрували силу права й держави.

"Сьогодні у нашої держави плідний день – плідний у протистоянні тим, хто навіть зараз намагався послаблювати Україну. Нікому ми послаблювати нашу державу не дамо. Дякую всім правоохоронцям, які сьогодні продемонстрували силу права й держави. Дякую уряду України за оперативне кадрове реагування. 
 
Зокрема, сьогодні були звільнені керівники митниці. Мені доповіли, що стосовно частини з цих звільнених розпочаті дисциплінарні провадження. На жаль, у деяких сферах тільки так можна гарантувати законність – змінюючи керівників разом із впровадженням інституційних змін. Змінюючи настільки, наскільки необхідно, щоб врешті люди не бруднилися на посадах.

Сьогодні ж Службою безпеки України, ДБР, Бюро економічної безпеки та прокуратурою в межах відкритих кримінальних проваджень проведено десятки обшуків та інших дій у різних регіонах і щодо різних осіб. Я не хочу давати політичних оцінок, які можуть бути використані цими особами в інтересах свого захисту. Але я бачу з реакції в суспільстві, що люди підтримують дії правоохоронців. Отже, рух до справедливості відчувається. І справедливість буде забезпечена.

Особливо важлива чистота процесів у структурах Міністерства оборони та загалом сил оборони. Будь-яке внутрішнє постачання, будь-які закупівлі – усе має бути абсолютно таким же чистим і чесним, як зовнішнє постачання для нашої оборони. Хто цьому заважатиме, той не залишиться у відповідних структурах.

І окремо хочу сьогодні подякувати працівникам Національної поліції України, які швидко відреагували на ганебні факти, про які стало відомо вчора... Факти знущань з дівчат. Розпочато кримінальне провадження. Є перші затримання зловмисників. Процесуальні дії тривають. Насильству в Україні місця не буде", — повідомив президент.

Переговори із президентом Австрії

"Сьогодні ж був і доволі активний дипломатичний день – нашу державу відвідав Президент Австрії разом із кількома міністрами австрійського уряду. Є вагомі міжурядові домовленості, є чітке розуміння того, що Австрія не буде нейтральною в питаннях захисту життя та Європи. Є чітка австрійська позиція із засудження російської агресії та готовність надалі посилювати тиск проти Росії за терор", — розповів гарант.

Нарада з військовими

Президент провів традиційну наразі із військовослужбовцями та підписав указ про відзначені 244 військовослужбовці Збройних Сил України нагородами.

"Звичайно, сьогодні провів декілька оперативних нарад із нашими військовими. Фіксується певне збільшення наступальних дій окупантів на фронті – на сході нашої країни. Ситуація стає ще жорсткішою. Дякую всім нашим воїнам, які готові до цього і які демонструють потрібну Україні стійкість.

Ми стійко пройшли увесь цей час – від лютого до лютого. Ворог намагається здобути зараз хоча б щось, щоб на річницю вторгнення показати нібито наявність якихось шансів у Росії. Ми всі маємо бути в таких умовах особливо обʼєднаними, особливо зосередженими на державних інтересах і як наслідок – особливо стійкими. Впевнений, що такими й будемо.

Підписав уже традиційні укази про нагородження наших воїнів. Державними нагородами відзначені 244 військовослужбовці Збройних Сил України", — резюмував Зеленський.

Нагадаємо, 1 лютого правоохоронці прийшли з обшуками до київського забудовника і народного депутата від забороненої в Україні партії ОПЗЖ Вадима Столара. СБУ розслідує участь окремих будівельних компаній Києва в легалізації коштів Медведчука та інших підсанкційних осіб.

Заразом, Служба безпеки України провела обшук будинку у колишнього власника "ПриватБанку" Ігоря Коломойського. Йдеться про розтрату нафтопродуктів на 40 млрд гривень та ухилення від сплати митних платежів на величезні суми.

Також було оприлюднено нові факти злочинної діяльності колишнього президента АТ "Мотор Січ" В’ячеслава Богуслаєва. Контррозвідка та слідчі Служби безпеки викрили дані, які вказують на можливу співпрацю Богуслаєва з країною-агресором.

До того ж Державне бюро розслідувань повідомило про підозру звільненому заступнику Міністра оборони у причетності до закупівель продуктів за завищеними цінами та неякісної амуніції. 

 

Політика, 01.02.2023 23:06