Фото: Київська міська прокуратура

Новорічна відпустка за кордоном: головний прокурор Києва вляпався у скандал

42-річний керівник Київської міської прокуратури Олег Кіпер на новорічно-різдвяні свята їздив у відпустку за кордон — де загалом провів 10 днів. Чиновник підтвердив, що виїжджав за кордон саме у відпустку, пояснивши це "сімейними обставинами", але відмовився назвати країну, де відпочивав.

Про це повідомляють журналісти "Схем".

Кіпер виїхав з України 29 грудня 2022-го року через кордон з Польщею та повернувся 8 січня 2023-го.

У коментарі журналістам головний прокурор Києва підтвердив, що виїжджав за кордон саме у відпустку, пояснивши це "сімейними обставинами", але не назвав країну відпочинку. Кіпер пояснив це міркуваннями безпеки, оскільки "його дружина влітку змінила російське громадянство на українське". Водночас "Схеми" встановили, що на момент цієї публікації офіційні органи РФ обліковують російський паспорт дружини головного прокурора Києва Ірини Кіпер як дійсний.

"У кінці грудня 2022 року у зв’язку з виниклими сімейними обставинами та необхідністю виїзду за кордон мною було подано заяву щодо надання мені відпустки з можливістю виїзду за кордон. Всі документи щодо права виїзду за кордон були надані компетентним органам для розгляду та після їх вивчення та з’ясування підстав, ними було надано відповідний дозвіл", — йдеться у відповіді прокурора Олега Кіпера, переданій "Схемам" його пресслужбою.

Натомість журналісти виявили, що російський паспорт його дружини Ірини Кіпер і досі дійсний.

На уточнення журналістів, що російський паспорт його дружини досі є дійсним, Кіпер лише відповів, що "цими питаннями займалась міграційна служба України".

У Положенні про Державну міграційну службу України вказано, що відомство у межах компетенції "здійснює провадження з питань прийняття до громадянства України та про припинення громадянства України та подає відповідні документи на розгляд Комісії при президентові України з питань громадянства". Серед завдань ДМС немає пункту, що стосується допомоги по виходу з громадянства іншої країни.

Відповідаючи на питання, скільки разів загалом під час повномасштабного вторгнення головний прокурор Києва виїжджав за кордон у приватних цілях, Кіпер зазначив, що двічі. Окрім новорічної відпустки, він також розповів, що їздив у відпустку до Відня (Австрія) у серпні 2022-го. За словами Кіпера, поїздка була з метою лікування. На підтвердження своїх слів він надав квитанцію про оплату медичних послуг в одній в віденських приватних клінік на суму у 1,5 тисячі євро.

За інформацією УП, відпочивав Кіпер з родиною у Відні. Також джерела з прокуратури надіслали наказ про відпустку від генпрокурора Костіна.

Олег Кіпер відпочивав зі сім'єю у Відні

Нагадаємо, 26 січня з'явилася інформація, що нардеп від "Слуги народу" Микола Тищенко запланував у Бангкоці зустріч з українською громадою. У мережі обурилися таким рішенням, адже народні депутати та інші чиновники зможуть покидати територію країни під час воєнного стану виключно у службові відрядження.

Згодом Тищенка звільнили з посади заступника голови фракції "Слуга народу", а також виключили з однойменної партії та фракції.

Зазначимо, що нардеп був відсутній у парламенті вже 12 січня. Натомість спікер ВРУ Руслан Сефанчук заявив, що не погоджував поїздку Тищенка до Таїланду.

Політика, 02.02.2023 14:11