Фото з мережі

Офіс генпрокурора пояснив, що означає для України та світу ордер на арешт Путіна

Російський президент Володимир Путін має офіційний статус підозрюваного у скоєнні міжнародного злочину — незаконної депортації та переміщення українських дітей. Тепер Путіна мають заарештувати за межами Росії та передати до міжнародного суду.

Про це написав очільник Офісу генпрокурора України Андрій Костін.

Раніше ми писали, що Міжнародний кримінальний суд видав ордери на арешт диктатора Володимира Путіна та уповноваженого президента Росії з прав дитини Марії Львової-Бєлової. 

"Це означає, що за межами Росії Путіна мають заарештувати та передати до суду. А світові лідери тричі думатимуть, перш ніж тиснути йому руку або сідати з ним за стіл переговорів. Світ отримав сигнал, що російський режим є злочинним і його керівництво та поплічники будуть притягнуті до відповідальності", — написав Костін.

Очільник Офісу генпрокурора назвав це рішення історичним для нашої країни та всієї системи міжнародного права. За його словами, Україна передала прокурору МКС понад 40 томів матеріалів (понад 1000 сторінок) щодо насильницької депортації дітей.

Офіс Генпрокурора здійснює процесуальне керівництво у справах про депортацію понад 16 тисяч дітей з Донецької, Луганської, Харківської та Херсонської областей. Проте реальна цифра може бути значно більшою.

"Нам вдалося повернути додому 308 дітей. Маємо повернути їх всіх. І засудити в українських та міжнародних судах кожного причетного до примусової депортації українських дітей. А також до інших воєнних злочинів, злочинів проти людяності, геноциду та найтяжчого міжнародного злочину — агресії", — наголосив Андрій Костін.

Нагадаємо, у МКС стверджують, що Володимир Путін несе відповідальність за воєнний злочин у вигляді незаконної депортації населення, зокрема дітей, і незаконного переміщення їх з окупованих територій України до Росії. На думку суду, існують розумні підстави вважати, що Путін несе індивідуальну кримінальну відповідальність за ці злочини і за вчинення дій спільно з іншими особами. Також зазначається, що Путін неспроможний здійснювати належний контроль над цивільними та військовими підлеглими, які вчинили такі дії.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 17.03.2023 17:54