ООН: населення України може скоротитись до 35 мільйонів за 30 років

29 ЛИСТОПАДА 2021 09:06

Населення України може скоротитися до 35 мільйонів людей до 2050 року через низький коефіцієнт народжуваності, високий рівень смертності та постійний ріст масштабів зовнішньої міграції. Про це йдеться в аналітичній довідці Організації Об'єднаних Націй (ООН) «Демографічні процеси» від листопада 2021 року, інформує TrueUA з посиланням на DW.

«Населення України скорочується одним із найшвидших у світі темпів, та, ймовірно, зменшиться до 35 мільйонів до 2050 року», - кажуть в ООН. В організації зауважують, що мати бажану кількість дітей українцям заважають недостатній рівень добробуту та відсутність у жінок можливостей поєднувати кар’єру й догляд за дітьми.

Головною причиною одного з найвищих рівнів смертності в Європі, особливо серед чоловіків, в Україні експерти ООН називають поширеність поведінки з високим ступенем ризику та неінфекційні хвороби. «Близько третини українців помирає у віці до 65 років. Понад половині цих смертей можна запобігти», - йдеться у довідці.

За межами України, за приблизними підрахунками організації, постійно перебуває близько трьох мільйонів українських працівників. «Їхня чисельність, ймовірно, надалі зростатиме», - вважають в ООН, адже високий рівень бідності та проблеми з гідною оплатою праці стимулюють міграційний відтік.

Суспільство, 29.11.2021 09:06