Фото: Нацполіція

Поліція викрила чиновників Одеської ОВА, які розкрадали держкошти

В Одеській області Нацполіція ліквідувала масштабну схему розкрадання державних коштів. Чиновники Одеської військової адміністрації привласнювали собі гроші, виділені на закупівлю товарів гуманітарного та військового призначення.

Про це повідомив т. в. о. голови Національної поліції Іван Вигівський.

За його словами, посадовці лише за одним договором на закупівлі продуктів «заробили» понад 7 млн грн.

За даними слідства, на закупівлю продуктів виділили 500 млн грн, а на закупівлю спеціального спорядження і військового спорядження для підрозділів тероборони та ДФТГ Одеси — понад 106 млн грн.

Однак усі ці кошти не спрямували за потребою. Правоохоронці стверджують, що чиновники купували товари за цінами, які значно вищі за ринкові, а отриману різницю розподіляли між всіма учасниками оборудки. 

Вигівський розповів, що серед фігурантів — колишній заступник голови Одеської ОВА, начальник одного з департаментів (депутат Одеської обласної ради) та начальник відділу ОВА. Усім вже оголосили про підозру за привласнення, розтрату майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем.

"Встановлено, що у квітні 2022-го лише за одним укладеним з підконтрольним товариством договором на закупівлю продуктів на 40 мільйонів гривень різниця у вартості сягнула семи мільйонів. Але сума привласнених бюджетних коштів може бути в рази більшою, тож робота слідчих триває", — повідомив т.в.о  голови Нацполіції.

У службових приміщення Одеської ОВА та місцями мешкання фігурантів вже провели обшуки. Наразі правоохоронці продовжують збирати докази протиправної діяльності фігурантів, встановлювати їхніх можливих спільників та остаточну суму завданих державі збитків.

Нагадаємо, у четвер, 2 лютого, Служба безпеки України на хабарі затримала чиновника Одеської військової адміністрації, який систематично вимагав гроші з підприємців. Ним виявився заступник начальника одного з управлінь Одеської ОВА.

Суспільство, 02.02.2023 19:18