Фото: nova.net.ua

Польща знайшла спосіб постачання Україні танків Leopard в обхід Німеччини

Варшава допускає створення коаліції з країнами, які готові дати Україні частину своїх Leopard 2. Коаліція буде сформована без участі Німеччини, якщо Берлін так і не погодить надання Україні важких танків. 

Про це заявив прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький в інтерв’ю PAP.

Моравецький поділився думками щодо результатів восьмої зустрічі у форматі "Рамштайн", яка для багатьох стала розчаруванням через відсутність прогресу з наданням Україні танків Leopard 2.

Польський прем'єр розкритикував позицію Німеччини й закликав керівництво ФРН "відкрити очі та почали діяти відповідно до потенціалу країни". Моравецький додав, що якщо вже Німеччина не готова робити щось сама, то мала б принаймні не зв’язувати руки іншим союзникам. 

"Якщо згоди Німеччини на "Леопарди" так і не буде, то ми будемо будувати меншу коаліцію держав, готових поділитися своїми сучасними танками з Україною. Ми не будемо просто спостерігати, як Україна стікає кров’ю… Україна і Європа переможуть у цій війні — з Німеччиною або без неї. Від Німеччини зараз залежить, чи хочуть вони приєднатися до місії та спинити російське варварство, чи обирають мовчки спостерігати і увійти в історію як ті, хто був на неправильній стороні", — заявив прем’єр Польщі. 

Моравецький заявив, що хотів би почути чітку заяву про те, що Берлін підтримує таке рішення.

Нагадаємо, під час засідання у форматі "Рамштайн" не було ухвалено рішення про постачання Україні танків Leopard 2. Хоча для перемоги у війні проти Росії Україні катастрофічно не вистачає саме їх.

Також міністерство оборони Німеччини анонсувало новий весняний пакет військової допомоги Україні на 1 млрд євро. Німецька сторона обіцяє забезпечити ЗСУ системами ППО.

Політика, 22.01.2023 14:28