Фото: tvc.ru

Путін готує провокації на північно-східному кордоні з Україною: ISW назвав причини

Російська Федерація створює умови для воєнних провокацій на північно-східному кордоні України. Такі дії диктатору Володимиру Путіну необхідні для продовження інформаційних операцій та сковування Збройних сил України.

Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

Президент РФ провів нараду 1 лютого, щоб обговорити відновлення житлової інфраструктури в окупованому Криму, Бєлгородській, Брянській та Курській областях після обстрілів. Путін заявив, що припинити обстріли має Міноборони РФ.

"Увага Путіна до небезпеки українських обстрілів прикордонних районів, ймовірно, слугує двом цілями. Він просуває інформаційну операцію, спрямовану на те, щоб представити війну в Україні як екзистенційну загрозу для російських громадян, щоб заручитися внутрішньою підтримкою затяжної війни", — пише ISW.

Російський диктатор також може створити умови для ескалації транскордонних рейдів, щоб відвернути та розосередити українські сили від критичних напрямків наступу, затиснувши їх у північно-східних прикордонних районах.

"ISW, як і раніше, вважає, що російське вторгнення з Білорусі вкрай малоймовірне, а інформаційна операція з притиснення українських військ до кордону Білорусі, схоже, дає збої, оскільки українські офіційні особи все частіше вважають малоймовірною загрозу вторгнення", — зазначають експерти.

На думку аналітиків, загроза транскордонних рейдів із Бєлгородської, Брянської та Курської областей на північ та північний схід України, ймовірно, є спробою змусити Україну перекинути в ці райони обмежені підрозділи для захисту від таких нападів, тим самим розосередивши українські війська перед російською наступальною операцією у найближчі місяці.

РФ намагається притиснути українські сили до північних прикордонних районів

Ключові висновки аналітиків ISW

  • Українські офіційні особи продовжують попереджати про плани Росії провести рішучу наступальну операцію на Донбасі у лютому чи березні;
  • Російські війська продовжували наземні атаки на північний схід та південний захід від Бахмута;
  • Російські війська продовжували обмежені наземні атаки, щоб відновити втрачені позиції на лінії Сватове-Кремінна 1 лютого;
  • Російські сили продовжують марно проводити операції з руйнування островів у дельті річки Дніпро на Херсонщині, намагаючись не допустити проникнення українських сил на острови;
  • Російські офіційні особи планують ввести мораторій на закон про державні закупівлі, щоб спростити процедури витрачання коштів в умовах дедалі дорожчих військових дій;
  • Зусилля ПВК "Вагнера" щодо набору ув'язнених, можливо, сповільнилися;
  • Кримські партизани могли здійснити диверсію із застосуванням саморобного вибухового пристрою 30 січня.

Нагадаємо, президентка Грузії Саломе Зурабішвілі заявила, що після поразки в Україні Росія зобов'язана буде повернути окуповані території не лише Україні, а й Грузії. Зокрема, йдеться про Абхазію та Осетію.

Війна, 02.02.2023 07:03