Фото: АА

Росія готується до "вирішального" наступу в Луганській області, — ISW

Російські окупанти, ймовірно, готуються до наступу у Луганській області. Про це свідчить розташування сил на лінії фронту та проведення окупантами руйнівними атаками на інших ділянках фронту для того, аби відвернути увагу ЗСУ від Луганщини. 

Про це повідомив Інститут вивчення війни (ISW). 

Аналітики зауважили, що останнім часом рашисти відновили обмежені наземні атаки на двох основних ділянках фронту — у центрі Запорізької області та на заході Донецької області.

"Масштаби та характер цих обстрілів свідчать, що вони швидше заважають атакам, спрямованим на те, щоб відвернути та притиснути українські сили до окремих ділянок фронту, ніж узгодженим зусиллям щодо відновлення наступальних операцій для просування вперед на цих двох напрямках", — пишуть експерти.

На думку аналітиків, окупанти проводять такі обмежені атаки через те, що темпи російських операцій навколо Бахмута очолюваних ПВК "Вагнера" знижуються, що може говорити про кульмінацію боїв за це місто.

"Розподіл російських військ уздовж лінії фронту в Луганській області може свідчити про підготовку до наступу на цій ділянці, підкріпленій обмеженими атаками в інших місцях, щоб відвернути увагу та розосередити українські сили", — йдеться у повідомленні.

Зазначається, що найімовірніший курс наступальних дій Росії в Луганській області буде зосереджений на наступі вздовж лінії Сватове-Кремінна, щоб вийти на адмінкордон Луганщини та завершити захоплення частини області, що залишилася під контролем України.

"Російські війська можуть сподіватися відвоювати критичні території на півночі Донецької області навколо Лимана та використовувати лінію Сватове-Кремінна для подальших атак на західну Харківську та/або північну частину Донецької областей. Однак російські війська навряд чи зможуть завоювати суттєві позиції на цьому напрямку, навіть якщо вони розпочнуть успішну наступальну операцію на цьому напрямку",  — прогнозує ISW.

Ключові висновки аналітиків ISW

  • Російські сили можуть проводити обмежені руйнівні атаки на більшій частині лінії фронту в Україні, щоб розосередити та відвернути українські фронти та розпочати вирішальну наступальну операцію в Луганській області.
  • Російські військові, схоже, звертають свою увагу на звичайні сили, дислоковані на Луганщині, і відходять від нетрадиційної структури сил "Вагнера".
  • Кремль та російські блогери намагалися применшити значення західних постачань танків Україні, вказуючи на те, що вони, ймовірно, вважають ці системи загрозою перспективам Росії.
  • Російські сили стверджували, що українські війська вели контрнаступальні операції у районі Сватового, тоді як російські війська продовжували обмежені наземні атаки у районі Кремінної.
  • Українські сили, ймовірно, просунулися навколо Кремінної.
  • Українські офіційні особи визнали, що ЗСУ залишили Соледар.
  • Російські війська продовжували наступальні дії в районі Бахмута та лінії Авдіївка-Донецьк. Повідомляється, що російські сили продовжували локальні наступальні операції у районі Вугледару.
  • Російські сили продовжували завдавати невеликих наземних ударів через лінію фронту в Запорізькій області, ймовірно, намагаючись зупинити українські сили в Запорізькій області.
  • Російські блогери розходяться в думках щодо правдивості роздутої інформаційної операції окупаційного чиновника Запорізької області Володимира Рогова.
  • Кремль намагається применшити значення нових обмежень на перетин російського кордону, ймовірно, для того, щоб стримати паніку в російському суспільстві щодо можливої другої хвилі мобілізації.
  • Президент Росії Володимир Путін, можливо, намагається непомітно провести ще одну хвилю мобілізації, побоюючись підірвати підтримку серед росіян. 

Нагадаємо, Збройні сили України готуються до контрнаступу. Для цього українським військовим потрібно протидіяти російській тактиці.

 

 

Війна, 26.01.2023 07:32