СБУ прийшла з обшуками у монастир, пов'язаний з Медведчуком

30 ЛИСТОПАДА 2022 13:14

Служба безпеки України проводить обшуки у Мукачівській єпархії УПЦ (Московського патріархату).

Як повідомили у відомстві, контррозвідувальні заходи проводяться на території одного з монастирів. Правоохоронці оглядають територію, а також перевіряють церковників на предмет їхньої "причетності до протиправної діяльності на шкоду державному суверенітету України", пише TrueUA.

Метою обшуків у СБУ називають перевірки даних про наміри використання єпархії як осередку "русского міра", недопущення використання приміщень УПЦ для приховування росіян та зберігання заборонених предметів, а також запобігання ймовірним провокаціям та терактам.

Судячи з опублікованих СБУ фото, йдеться про Кирило-Мефодіївський жіночий монастир під Свалявою.

Відомо, що церковники цього монастиря у хороших відносинах з підозрюваним у держзраді нардепом Віктором Медведчуком і його дружиною Оксаною Марченко, які регулярно їх фінансували.

У мережі чимало інформації про те, що під час богослужінь у цьому монастирі згадують російського попа Кирила Гундяєва, який благословив армію РФ на війну в Україні.

Нагадаємо, 22 листопада СБУ проводила обшуки у Києво-Печерській Лаврі. Тоді було перевірено понад 350 церковних споруд та 850 осіб. Зазначається, що понад 50 осіб пройшли поглиблені контррозвідувальні опитування, у тому числі з використанням поліграфа. Серед них були не лише громадяни України, а й іноземці, зокрема громадяни РФ, що перебували на території об’єктів.

Події, 30.11.2022 13:14