Фото: Вікіпедія

Швеція може передати Україні танки Stridsvagn 122: чим вони особливі

Швеція може передати Україні Stridsvagn 122. Танки є шведською версією німецьких Leopard 2, які ЗСУ поки що не можуть отримати.

Про це повідомив міністр оборони Швеції Пол Йонсон в коментарі місцевому виданню Svenska Dagbladet.

"Передача Україні Stridsvagn 122, шведської версії німецького Leopard 2, може бути актуальною в майбутньому... Тобто, наразі не ведеться підготовка до постачання цих танків зі Швеції, але не виключено, що це може статися пізніше", — заявив Пол Йонсон.

В чому особливість Stridsvagn 122

Stridsvagn 122 (Strv.122A) — шведський основний бойовий танк, що є ліцензованим німецьким танком Leopard 2А5, в конструкцію якого внесені різні зміни. Посилена ходова частина, передня частина танка оснащена додатковими модулями бронювання, дах захищений від атак зверху, замість фар встановлені прожектори квадратної форми, робочі місця екіпажу обладнані ременями безпеки, встановлена французька система пуску димових гранат GALAX, що дозволяє відстріл фугасних та спеціальних боєприпасів.

Stridsvagn 122 був розроблений для боротьби у шведських умовах, включаючи сильно лісисті райони, а також міську місцевість. 

Технічні характеристики:

  • Посилена броня для захисту від ПТРК;
  • Удосконалена оборонна система CBRN для захисту від хімічної, біологічної та радіоактивної зброї;
  • Танк здатний вбрід проходити водойми глибиною до 1,4 метра;
  • Танк може швидко виявляти, ідентифікувати та фіксувати ціль за допомогою лазерного далекоміра, термографічної камери та калькулятора швидкості/відстань/точності для максимальної точності;
  • Можливість захоплення відразу кількох цілей, що дозволяє танку боротися з численними ворожими машинами без необхідності вручну наводити гармату після кожного пострілу;
  • Активна комунікація для покращення координації між підрозділами.

Нагадаємо, під час засідання у форматі "Рамштайн" не було ухвалено рішення про постачання Україні танків Leopard 2. Міністерство оборони Німеччини лише анонсувало пакет військової допомоги Україні на 1 млрд євро. В першу чергу, це засоби протиповітряної оборони.

Водночас генсек НАТО Єнс Столтенберг запевняв, що рішення щодо танків від Німеччини "скоро буде".

Напередодні міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що обговорення щодо поставки танків Leopard вже на фінальній стадії. Також спікер Держдепартаменту США Нед Прайс заявив, що найближчим часом з Німеччини можуть надійти новини про передавання танків Leopard Україні.

Відомо, що у РФ на тлі новин про ймовірну відправку Німеччиною Україні важких танків повідомили, що це "неминуче вплине на майбутнє між Москвою та Берліном".

Читайте також: Leopard 2. Чим особливі танки, які вже скоро отримають ЗСУ

Суспільство, 25.01.2023 12:33