Фото: censor.net

Скандал із закупівлями продуктів у Міноборони: Резніков анонсував реформу

Міністр оборони Олексій Резніков анонсував реформу харчування в Збройних Силах України після скандалу з закупівлями продуктів. Резніков наголосив, що попередні реформи не виключили корупційної складової. 

Відповідний допис з'явився на сторінці в Facebook Олексія Резнікова.

Міністр пояснив, що запровадження Каталогу продуктів харчування у 2016 році дало поштовх українській системі у розвитку. Це дозволило покінчити в ЗСУ з радянською практикою харчування, але також створило корупційні ризики.

"Радянська система передбачає наявність лише 30 видів продуктів з мінімальним якісно-кількісними характеристиками — м’ясо, птиця тощо. Коли солдат повинен отримувати 1,7 кг їжі на добу без врахування хліба. Так само вона передбачає, що армія повинна мати свої свинарники, ферми, закуповувати раз на рік картоплю та їсти її весь рік, перебираючи гнилу. Зараз у системі каталогу є вибір з 409 позицій, з яких начпроди військових частин формують для бійців раціон з енергетичною цінністю 3500 калорій на добу. Це одночасно і крок вперед, і нові ризики. Адже лише курятини у каталозі — сім  найменувань, що передбачає різні ціни", — заявив міністр.

Дана система себе добре зарекомендувала але, на думку Резнікова, не виключає лазівки для зловживань.

"Рішення я вбачаю в тому, щоб запровадити у ЗСУ гнучку, але уніфіковану систему меню. В основі формування якої будуть не гроші та калорії, а одиниці виміру (грами/шт.) та калорії. Це поширений у НАТО підхід", — заявив Резніков.

Також Резніков заявив, що на цю реформу знадобиться від чотирьох до п'яти місяців.

"Викликом є те, що існують особливі вимоги до харчування видів, родів та сил ЗСУ. Є ВМСУ, десантники, авіація зі своїми особливостями. Є відмінності між харчуванням у польових умовах на фронті та у пункті постійної дислокації. Весь цей масив необхідно опрацювати. Ми почали готувати ґрунт для цих змін восени, але під час війни маємо діяти акуратно, адже безперервність постачання продовольства — безумовний пріоритет", — додав міністр.

Після реформи в армії з'являться веганське, халяльне, кошерне та пісне меню.

"Я звертатимуся до ринку з проханням підтримати перехід на систему меню. Так само я перебуватиму у постійному діалозі з ринком, щоб забезпечити стабільне харчування упродовж перехідного періоду", — заявив Резніков.

Міністр оборони також підтримав ініціативу нардепів зробити частину оборонних закупівель відкритими за умови, що це не зашкодить безпеці постачальників.

Резніков також запевнив, що у нього немає претензій до журналістів, які публікують матеріали про закупівлі в армії.

"Водночас є абсолютно неприпустимим, щоб у публічному просторі вільно поширювалися документи оборонного відомства. Але це питання насамперед до посадових осіб Міноборони та ЗСУ. Предмет мого звернення до СБУ — не діяльність журналістів, а дії чи бездіяльність посадових осіб. Бо сьогодні може статися витік паперів, що не несуть загрозу обороні, а завтра – чогось більш небезпечного для наших людей", — заявив Резніков.

Скандал із закупівлями для ЗСУ

Минулого тижня журналісти опублікували інформацію, яка свідчить про нібито фінансові махінації Міноборони. Зокрема ЗМІ повідомили, що міністерство начебто закладає на продукти для військових удвічі більшу ціну, ніж вона є насправді.

У відомстві назвали це маніпуляцією та повідомили, що готують матеріали до Служби безпеки України "з метою проведення розслідування щодо поширення завідомо неправдивих відомостей, які заподіюють шкоду інтересам оборони в особливий період".

Сам Олексій Резніков заявив, що оприлюднена в ЗМІ інформація про зловживання під час закупівель харчування для війська є маніпуляцією.

Водночас у НАБУ повідомили, що почали відповідне кримінальне провадження ще до розголосу в ЗМІ.

Нагадаємо, 23 січня Комітет Верховної Ради з питань нацбезпеки, оборони та розвідки провів засідання щодо скандалу з Міноборони. Очільника відомства залишили на посаді.

24 січня заступник міністра оборони України В’ячеслав Шаповалов подав у відставку.

Політика, 25.01.2023 16:05