Фото: vybory.pravda.com

Спрощення роботи військово-лікарських комісій та меморіальне кладовище: Рада ухвалила важливі рішення

У вівторок, 2 травня, відбулось чергове засідання Верховної Ради. Народні депутати підтримали низку важливих законопроектів.

Результати голосувань були опубліковані на сайті Верховної Ради.

Удосконалення питань оформлення документів та лікування військовослужбовців під час воєнного стану

Законопроект №9158 передбачає внесення змін до Статуту внутрішньої Служби ЗСУ щодо удосконалення питань оформлення документів та лікування військовослужбовців під час воєнного стану. Його метою є удосконалення питань оформлення військовослужбовцям довідки про обставини травми (поранення, контузії, каліцтва). 

"Як за результатами проведення відповідного розслідування (службового чи спеціального), так і без його проведення. Передбачено також удосконалення питань оформлення та направлення медичних та інших документів між військовими частинами та закладами охорони здоров’я", — йдеться у пояснювальній записці. 

Також завданням документа є спрощення процедури реалізації висновків військово-лікарської комісії про надання відпустки у зв'язку з хворобою. 

Доповнення переліку закладів охорони здоров’я, в яких можуть створюватися військово-лікарські комісії

Законопроект №9154 передбачає внесення зміни до частини другої статті 70 Основ законодавства України про охорону здоров’я з метою доповнення переліку закладів охорони здоров’я, в яких можуть створюватися військово-лікарські комісії, новим пунктом про можливість створення військово-лікарських комісій при державних та комунальних закладах охорони здоров’я.

Розміщення Національного військового меморіального кладовища в місті Києві у Дніпровському районі

Важливим рішенням нардепів стало розміщення Національного військового меморіального кладовища в місті Києві у Дніпровському районі. За законопроект №9240 в цілому проголосували 322 депутатів.

У пояснювальній записці нагадується, що ще 31 травня 2022 року Рада ухвалила закон "Про внесення змін до деяких законів України щодо Національного військового меморіального кладовища" та на законодавчому рівні закріпила поняття Національного військового меморіального кладовища та особливості його правового статусу.

"На реалізацію даного закону Кабінетом міністрів спільно з Міністерством у справах ветеранів напрацьовано план-графік створення Національного військового меморіального кладовища та з урахуванням пропозицій зацікавлених сторін визначено місце його розміщення на проспекті Броварському у Дніпровському районі м. Києва. Але з метою належного вшанування пам’яті військовослужбовців, захисників, захисниць, які віддали своє життя заради незалежності України… та відповідно до резолюції Прем’єр-міністра України від 06.04.2023 р. є необхідність внесення змін до деяких законів України", — йдеться в документі.

Звернення до іноземних держав і МАГАТЕ щодо накладення санкцій на "Росатом"

Також народні обранці підтримали постанову та звернулися до іноземних держав і МАГАТЕ щодо накладення санкцій на російську державну корпорацію з атомної енергії "Росатом".

Як відомо, "Росатом" забезпечує сировиною, обладнанням та технологіями російські оборонні компанії, які виробляють паливо для ракет, що обстрілюють Україну. Також РФ через "Росатом" розширює свій контроль над країнами, що закуповують в неї збагачений уран та інші товари та послуги, пов'язані з ядерною енергетикою.

Нагадаємо, Верховна Рада офіційно визнала рашизм державною ідеологією Росії та закликала міжнародні організації й уряди підтримати засудження цієї політики. Таке рішення ухвалили на засіданні 2 травня.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 02.05.2023 19:23