Фото: pravda.com

США передадуть Україні танки Abrams, – Байден

Україна отримає бойові танки Abrams M1 від Сполучених Штатів Америки. Йдеться про 31 одиницю.

Таку заяву зробив президент США Джо Байден.

"Ми маємо намір допомогти Україні захистити свою територію та перейти в контрнаступ. Щоб звільнити країну, їм потрібно підвищити свої оборонні здатності... Сьогодні ми виділяємо понад 500 одиниць бронетехніки, а також я оголошую, що ми виділяємо 31 танк Abrams", — заявив він.

В Україну буде відправлено 31 танк. Білий дім переконаний, що це допоможе Україні звільнити захоплені РФ території, включно з Кримом. Таким чином, США приєдналися до Великої Британії та Німеччини в постачанні ЗСУ сучасних бойових танків. 

Рішення Білого дому послідувало після напружених перемовин з Німеччиною, оскільки канцлер Олаф Шольц вимагав співучасті Сполучених Штатів у постачаннях важкої техніки Києву.

"Ми починаємо навчання якомога швидше. Для того, щоб поставити ці танки на поля, потрібен час. Ми маємо за цей час переконатись, що українці повністю готові до своєї оборони", — додав Байден.

Що відомо про танки Abrams

Танки Abrams допоможуть Україні деокупувати Крим

М1 Abrams — основний бойовий танк третього покоління виробництва Сполучених Штатів. Він є добре озброєною, броньованою, мобільною бойовою машиною, розрахованою на ведення бойових дій у різних умовах сучасних війн та збройних конфліктів. Особливостями Abrams є застосування потужних газотурбінних двигунів (що працюють на паливі для реактивних двигунів, які відрізнялися варіантами поліпшення озброєння, систем захисту та електроніки).

Стратегічна мобільність танків полягає в здібності своєчасно прибути у визначений регіон. Танк може перекидатися повітрям військово-транспортними літаками C-5 Galaxy або C-17 Globemaster III. Обмежені можливості літаків (два боєздатних танки в С-5, один танк в C-17) викликали серйозні проблеми матеріально-технічного забезпечення при розгортанні танків під час першої війни в Перській затоці, хоча часу для перевезення 1 848 танків морським шляхом було достатньо.

Abrams також перевозиться вантажівками, а саме важким транспортером, який може транспортувати танк по шосе, другорядних дорогах, та по перетятій місцевості. Він також вміщує чотирьох членів екіпажу танка.

Нагадаємо, уряд Німеччини погодив передачу Україні танків Leopard 2 і дозволяє реекспорт іншим країнам. Йдеться про одну роту танків Leopard 2 (14 одиниць техніки) з власних запасів Німеччини.

Також повідомлялось, що європейські союзники обговорюють спільну передачу Україні загалом 80 основних бойових танків Leopard 2. Деякі з них надійдуть на озброєння ЗСУ вже у березні.

Політика, 25.01.2023 19:10