США пропонували Україні та Росії закінчити війну за формулою "мир в обмін на території", — NZZ

Очільник Сполучених Штатів Америки Джо Байден у середині січня відправив голову Центрального розвідувального управління Вільяма Бернса до Києва та Москви з метою оцінки їхньої готовності до переговорів. Бернс нібито їхав з пропозицією: Україна відмовляється від частини територій, а Росія — припиняє війну.

Як повідомило швейцарсько-німецьке видання Neue Zürcher Zeitung з посиланням на власні джерела, обидві країни відмовилися.

За даними ЗМІ, Росії пропонувалося отримати близько 20% українських територій і завершити війну, а влада нашої країни повинна була відмовитися від частини своїх земель. Обидві країни не погодилися із пропозицією. Україна не захотіла віддавати території, а в Кремлі заявили, що в довгостроковій перспективі зможуть перемогти у війні та загарбати ще більше територій.

Видання пише, що у Білому домі є розбіжності у думках щодо завершення війни в Україні. Зокрема, радник Байдена із нацбезпеки Джейк Салліван та голова ЦРУ Вільям Бернс прагнуть закінчити її якомога швидше, аби сфокусуватися на проблемі Китаю. А ось голова Держдепу Ентоні Блінкен та міністр оборони Ллойд Остін не хочуть, щоб Путін зруйнував міжнародну систему безпеки та виступають за активнішу військову підтримку України.

Наголошується, що після того, як Україна та Росія не погодилися на пропозицію США, Байден пішов на умови канцлера Німеччини Олафа Шольца та оголосив про передачу українській армії танків Abrams. Німецького канцлера це підштовхнуло дозвіл на постачання танків Leopard. 

Нагадаємо, днями The Washington Post повідомив про план Байдена, який спонукав Шольца передати Україні Leopard. Так, Шольц під час однієї з розмов із Байденом висунув власні вимоги — Німеччина не надішле свої основні бойові танки, якщо Штати й надалі відмовлятимуться надсилати свої потужні Abrams. Після цього Байден довго радився зі своїми помічниками та продумував усі можливі варіанти подій. Лідер США був стурбований тим, що чим довше триває публічна суперечка щодо танків, тим більшої шкоди вона завдає його пріоритету щодо України. Йдеться про збереження єдності Заходу на чолі з США на тлі російської агресії. Зрештою, не минуло й тижня після розмови, як Штати оголосили про надання Україні танків.

Світ, 02.02.2023 22:54