Фото: Вікіпедія

Три країни заявили про готовність передати Україні Leopard

Німеччина 25 січня офіційно погодилися поставити Україні важкі танки Leopard 2. Після цього рішення низка країн заявили про готовність надати Україні цей тип танків.

Фінляндія

Як пише фінська газета Helsingin Sanomat, міністр закордонних справ Фінляндії Пекка Хаавісто заявив, що його країна готова взяти участь тією чи іншою мірою у пакетному рішенні про постачання Україні Leopard 2.

"У нас також є Leopard 2 у Фінляндії, і ми вважаємо, що якщо буде спільний пакет – тепер, сподіваюся, Німеччина стане частиною цього пакета – ми готові брати участь так чи інакше", — заявив Хаавісто.

Міністр зазначив, що відправлення танків означатиме необхідність навчання танкістів. За його словами, "Фінляндія розгляне найкращий спосіб участі, коли пакетне рішення буде готове".

Португалія

Португалія також готується направити до України танки. Видання Correio da Manha із посиланням на близьке до уряду джерело повідомило, що керівництво країни ухвалило таке рішення одразу, як Німеччина дала погодилася передати Україні цю техніку. Країна може відправити Збройним силам України чотири танки. На сьогодні у Португалії є 37 Leopard 2, 12 з них готові до експлуатації.

Іспанія

Третя країна, яка погодилася передати Україні 53 Leopard 2, це Іспанія. Видання El Mundo пише, що у хорошому стані перебувають лише 20 із них, однак інші 33 потребують "відповідного обслуговування".

Скільки танків Україні поставить Німеччина

ФРН готується поставити нашій державі 14 основних бойових танків Leopard 2 A6. Також Німеччина видасть відповідні дозволи на передачу країнам-партнерам, які бажають поставити танки Leopard 2 зі своїх запасів для України.

Нагадаємо, уряд Німеччини погодився передати Україні одну роту танків Leopard 2 (14 одиниць техніки) з власних запасів Німеччини.

Відомо, що у РФ на тлі новин про ймовірну відправку Німеччиною Україні важких танків повідомили, що це "неминуче вплине на майбутнє між Москвою та Берліном".

Читайте також: Leopard 2. Чим особливі танки, які вже скоро отримають ЗСУ

Світ, 25.01.2023 14:35