Фото: росЗМІ

У РФ заявили, що продовжили зернову угоду лише на 60 днів

Представниця МЗС РФ Марія Захарова заявила, що Росія нібито давала згоду на продовження зернових угод лише на 60 днів, а не на 120.

Про це вона повідомила у коментарі пропагандистським росЗМІ.

"Ми бачимо повідомлення від сторін зернової угоди, про те, що угоду продовжено на 120 днів, ми неодноразово заявляли — і МЗС, і представники Росії при ООН, про те, що російська сторона повідомила всі сторони угоди про те, що продовжує угоду на 60 днів", — заявила Захарова.

При цьому чиновниця додала, що всі сторони були повідомлені про вимоги Росії продовжити зернову угоду на 60 днів не тільки в усно, але й письмово.

Що відомо про зернову угоду

Україна є великим світовим виробником та експортером зерна, але її експорт постраждав від вторгнення Росії. Чорноморська зернова ініціатива була створена за посередництва ООН і Туреччини в липні минулого року і була продовжена в листопаді, але термін її дії закінчується 18 березня.

Юрій Васьков, заступник міністра реставрації України, заявляв минулого місяця, що Київ проситиме всі сторони розпочати переговори про продовження угоди щонайменше на рік, і що необхідно залучити порти Миколаєва. Міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу минулого тижня повідомив, що Анкара наполегливо працює над продовженням ініціативи.

Росія ж заявила, що погодиться продовжити чорноморську зернову угоду лише за умови врахування інтересів власних сільгоспвиробників. Російський сільськогосподарський експорт не був прямим об’єктом західних санкцій, але Москва каже, що обмеження на її платіжні, логістичні та страхові галузі є "перешкодою" для її можливості експортувати власне зерно та добрива.

Варто зазначити, що експорт зерна з України впав на 26,6% до 32,9 млн тонн у 2022-2023 роках через менший урожай і логістичні труднощі, спричинені вторгненням Росії.

Нагадаємо, 18 березня віце-прем’єр-міністр з відновлення України — міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков заявив, що договір про зернову угоду продовжено на 120 днів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першим

Економіка, 18.03.2023 19:36