Фото: Генштаб

Війна в Україні наближається до кривавішого етапу, — NYT

Війна в Україні увійшла в нову, більш смертоносну та доленосну фазу. Єдина людина, яка може її зупинити, Володимир Путін, не показує жодних ознак того, що він це зробить.

Про це повідомляє The New York Times.

Після 11 місяців, протягом яких Україна неодноразово здобувала вирішальні перемоги проти російських військ, відвоювала деякі свої землі та міста та витримала смертоносні напади на свою інфраструктуру, війна зайшла в глухий кут.

Однак, бої тривають, включно з запеклими боями за місто Бахмут Донецької області. Жорстокі, здавалося б випадкові російські ракетні удари по цивільних цілях стали звичайним жахом: 14 січня російська ракета вразила житловий будинок у Дніпрі, у центральній Україні. Серед щонайменше 40 загиблих були маленькі діти, вагітна жінка та 15-річна танцівниця.

Зараз кажуть, що обидві сторони готуються до нового жорстокого раунду наступу наприкінці зими або навесні. Росія мобілізувала 300 тисяч нових людей, щоб кинути в бій, а деякі збройові заводи працюють цілодобово. Водночас західні постачальники зброї для України зміцнюють арсенал Києва бронетехнікою та системами протиповітряної оборони, які донедавна вони не бажали розгортати проти Росії через страх переростання цього конфлікту у війну між Сходом і Заходом.

Видання переконане, що широкі брудні поля України незабаром знову стануть свідками повномасштабної танково-окопної війни, цього разу зіткнувши західну зброю з відчайдушною Росією. Після останньої світової війни в Європі таке більше ніколи не повинно повторитися.

Україна та її прихильники сподіваються, що західна зброя буде вирішальною, що дасть Україні більше шансів притупити російський наступ і відкинути росіян. Як далеко назад — інше питання. Президент України Володимир Зеленський говорить про повне вигнання Росії з України, включно з територіями, захоплені Росією у 2014 році в Криму та на сході України. Сполучені Штати та їхні союзники можуть віддати перевагу менш амбітному результату, хоча офіційні особи США, як повідомляється, розглядають це як можливість. Але поки російський диктатор не демонструє готовності до розмови, питання спірне. Попереднє завдання полягає в тому, щоб переконати Росію, що мир шляхом переговорів є єдиним варіантом.

"Ось чому майбутній бій є критичним. Але оскільки Путін все глибше занурюється в пошуки своїх ілюзій, також важливо, щоб росіяни усвідомлювали, що робиться від їхнього імені, і як це руйнує їхнє власне майбутнє. Відповіддю Путіна було кинути на Україну ще більше життів, ресурсів і жорстокості", — пише видання.

Нагадаємо, російська армія готує новий наступ на Україну. За словами президента Зеленського, він може початися в будь-якому місці, оскільки російського диктатора Володимира Путіна не влаштовують поточні результати РФ на фронті.

Також повідомлялось, що військове керівництво отримало завдання від президента України Володимира Зеленського створити резерви особового складу. Це потрібно для того, щоб захисники могли відновлювати сили після бойових дій.

Війна, 23.01.2023 12:16