Фото: Офіс президента

Зеленський святкує 45-річчя: як актор став одним з лідерів демократичного світу

Сьогодні президент Володимир Зеленський відзначає день народження. Гаранту виповнилося 45 років.

Очільник держави народився 25 січня 1978 року у Кривому Розі в родині батька-професора та матері-інженера.

Фото: соцмережі Володимира Зеленського

Навчався у Криворізькому економічному інституті КНЕУ та Київському національному економічному університеті за спеціальністю "Правознавство", де здобув кваліфікацію юриста.

Хоч Зеленський за фахом і юрист, але завжди тяжів до гумору та сцени тому і грав у команді КВН "Запоріжжя – Кривий Ріг – Транзит", але після того, як у 1977 році вони стали чемпіонами Вищої ліги КВК, Зеленський разом друзями створили команду "95-й квартал".

У 2003 році "95-й квартал" йде з КВК. Цього ж року Володимир Зеленський одружився з Оленою Кияшкою. Вони навчалися у паралельних класах Криворізької гімназії №95, а спілкуватися почали, коли були студентами.

Через рік після весілля у 2004 році у подружжя народилася дочка Олександра, а у 2013 році на світ з'явився син Кирило. 

Команда "95-й квартал" з кожним роком ставала все популярнішою. Незабаром "95-й квартал" перетворився на "Студію Квартал-95", яка випустила безліч популярних проектів, серед яких "Вечірній квартал", "Бійцівський клуб", "Україно, вставай!". Зеленський очолював студію до початку свого президентства, тобто до 2019 року.

На виборах у другому турі переміг попереднього президента Петра Порошенка з результатом 73,22% голосів виборців. Порошенко отримав 24,45%. 20 травня 2019 року Володимир Зеленський офіційно став президентом України, склавши присягу. Наступного дня розпустив Верховну Раду 8-го скликання. Того ж місяця вперше відвідав українських військових на Луганщині.

Фото: Офіс президента

За оцінкою численних світових ЗМІ після початку повномасштабної війни Зеленський взяв роль, на яку від нього майже ніхто не очікував. Попри війну і постійну небезпеку, адже за версією іноземних ЗМІ, на українського гаранта готувалися 12 замахів, він залишається поруч зі своїм народом. За версією журналу Time, Зеленський став найвпливовішою людиною у 2022 році.

Суспільство, 25.01.2023 07:25