Європарламент визнав Росію державою-спонсором тероризму

23 ЛИСТОПАДА 2022 14:01

Європарламент під час сьогоднішнього голосування підтримав резолюцію про визнання Росії державою-спонсором тероризму. Її підтримали 494 парламентарі, 58 були проти, 44 утрималися.

Переклад тексту документа опублікувало видання "Інтерфакс Україна", пише TrueUA.

"(ЄП) закликає Раду взяти до уваги ескалацію терористичних актів Російської Федерації проти населення України і тому оперативно завершити роботу над дев'ятим пакетом санкцій, а Комісію та держави-члени забезпечити швидке застосування та суворе дотримання всіх санкцій", ідеться у тексті.

Щодо вже схвалених санкцій ЄП закликав держави-члени "активно запобігати, розслідувати та переслідувати в судовому порядку будь-який їх обхід і залишатися єдиними у своїй відповіді на агресивну війну Росії проти України". "(ЄП) просить Комісію та держави-члени розглянути можливі заходи проти країн, які намагаються допомогти Росії обійти запроваджені санкції та наполегливо закликає Комісію забезпечити, щоб національні санкції за порушення санкцій ЄС були ефективними, пропорційними та стримуючими", йдеться у резолюції.

Окремо Європарламент висловився за застосування санкцій до осіб, причетних до примусових депортацій, примусового усиновлення українських дітей, незаконних "референдумів" у Луганській, Херсонській, Запорізькій та Донецькій областях, а також до незаконних виборів у Криму та Севастополі, а також до членів Державної думи, депутатів усіх рівнів, зокрема на регіональному та муніципальному.

Резолюція містить і заклик включити Росію та Білорусь до списку третіх країн високого ризику ЄС у боротьбі з відмиванням грошей та протидії фінансуванню тероризму. (ЄП) закликає до негайного та повного ембарго на імпорт російського викопного пального та урану, а також до повної відмови від газопроводів "Північний потік-1" та "Північний потік-2", щоб припинити фінансування агресивної війни Росії, закликає ЄС та його держави-члени заборонити публічне використання та демонстрацію символів, пов'язаних із російською військовою агресією та воєнними злочинами", — деталізують у документі.

ЄП також висловився за заборону на прямий чи опосередкований імпорт, купівлю чи передання алмазів у необробленому чи обробленому вигляді, що походять із Російської Федерації.

Світ, 23.11.2022 14:01