Фото: Генштаб ЗСУ

"Задля збереження життя": ЗСУ відійшли від Соледара

Українські військові відійшли від населеного пункту Соледар Донецької області. Це потрібно для оборони й збереження життя наших захисників.

Про це повідомило командування Сухопутних військ України, передає ВВС News Україна.

"Задля збереження життя особового складу Сили оборони відійшли від Соледара і закріпилися на заздалегідь підготовлених рубежах оборони. Оборонці Соледара створили справжній подвиг не зважаючи на перевагу ворога у 3-5 разів, потужно тримали свої позиції. Вони завдали ворогу величезні втрати в особовому складі, які можна порівняти з втратами агресора в двох чеченських війнах", — йдеться у повідомленні.

Зазначається, що ЗСУ виснажили російські сили на цьому напрямку фронту.  

"Лінія фронту була вирівняна: ні оточення, ні взяття в полон (наших військ) не було. Це війна. Кожен воєначальник приймає рішення з урахуванням максимальної вигоди для своїх військ. Ми не можемо собі дозволити таку розкіш, яку дозволяє наш ворог, просто кидати бійців на забій. Намагаємося маневрувати, бити вогнем, застосовувати тактику малих груп, щоб максимально виснажити ворога", — розповіли у ЗСУ.

Бої за Соледар

Російська армія почала просування на Бахмут ще влітку 2022 року, в наступі активну участь брали бійці приватної військової компанії "Вагнер". Проте захопити це велике місто росіяни так і не змогли. На початку січня 2023 року посилилися бої за Соледар, розташоване за 20 км на північний схід від Бахмута. Росіяни спрямували туди основний удар і називали його захоплення ключем для подальшого оточення Бахмуту.

Міноборони України 9 січня вдень повідомило, що російські загарбники розпочали потужний штурм Соледара у Донецькій області. Ворог перекинув на цей напрямок додатково штурмові загони й змінив тактику. Ганна Маляр розповіла, що окупанти наступають по трупах своїх же солдатів та масово застосовують артилерію, системи залпового вогню та міномети, накриваючи вогнем навіть власних бійців.

10 січня у Міноборони поінформували, що ворог не зважає на великі втрати свого особового складу і продовжує наступ. Наші захисники відбивають атаки ворога.

Військові експерти вважають, що захоплення Соледара ще більше ускладнить ситуацію в Бахмуті. Для Росії важливо взяти це велике місто і далі отримати можливість продовжити наступ на велику агломерацію міст Костянтинівка-Слов'янськ-Краматорськ.

Події, 25.01.2023 13:50