Затриманий у Франції Жеваго вийшов з ради директорів Ferrexpo

30 ГРУДНЯ 2022 12:14

Український бізнесмен і народний депутат колишніх скликань Костянтин Жеваго, якого 28 грудня заарештували у французькому Куршевелі, залишив посаду директора і вийшов з ради директорів Ferrexpo.

Про це йдеться у повідомленні компанії на Лондонській фондовій біржі, пише TrueUA.

Після того, як з'явилася інформація про затримання бізнесмена та ухвалу суду у Франції щодо екстрадиційного арешту Жеваго, рада директорів Ferrexpo провела спеціальне засідання.

"Компанія повідомляє, що пан Жеваго залишає раду директорів Ferrexpo plc... правління вживає заходів, щоб офіційно задокументувати його відставку", — йдеться в повідомленні.

Що відомо про справу Жеваго

Костянтин Жеваго — народний депутат III-VIII скликань і колишній власник банку "Фінанси та Кредит". У 2015 році Нацбанк визнав цю фінустанову неплатоспроможною, ліцензія банку була відкликана, розпочато процедуру ліквідації. Через три роки Фонд гарантування вкладів заявив, що перед банкрутством з банку Жеваго незаконно вивели майже 5 млрд гривень. 

У вересні 2019 року Державне бюро розслідувань повідомило олігарху про підозру в організації розтрати грошей фінустанови. Сам Жеваго стверджував, що махінації без його відома проводили тодішні менеджери банку, але на допити в ДБР не з'являвся. 9 жовтня 2019 року стало відомо, що Жеваго оголошений у розшук. У листопаді 2019 року тодішній директор ДБР Роман Труба заявив, що Жеваго виїхав з України в одну з країн Європи. ЗМІ повідомляли, що йдеться про Швейцарію. 

У червні 2020-го року суд дозволив заарештувати бізнесмена. 15 липня 2021 року в ДБР повідомили, що Інтерпол оголосив Жеваго в міжнародний розшук. У серпні 2022 року ЗМІ встановили, що Жеваго в Монако. Його помітили на його власній яхті "Z".

Нагадаємо, 28 грудня 2022 року на елітному курорті в Куршевелі (Франція) нардепа колишніх скликань затримали. Як повідомили напередодні TrueUA у ДБР, Жеваго перебуватиме під арештом, поки французькі правоохоронці розглядатимуть екстрадиційний запит України про його видачу.

Політика, 30.12.2022 12:14