Фото: UNIAN

Зеленський увів у дію санкції проти УПЦ МП та РПЦ: хто у списку

Президент України Володимир Зеленський увів у дію санкції проти бізнесмена та клірика УПЦ Вадима Новинського, митрополита Павла та низки представників РПЦ.

Відповідний указ опубліковано на сайті глави держави.

"Увести в дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 24 січня 2023 року "Про внесення змін до персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)", — йдеться у документі.

До санкційного списку потрапили:

  • Вадим Новинський, бізнесмен, клірик Української православної церкви,
  • Петро Лебідь, митрополит Вишгородський та Чорнобильський Павел,
  • Ростислав Швець, так званий «митрополит Сімферопольський і Кримський Руської православної церкви»,
  • Костянтин Чернишов, так званий «єпископ Бахчисарайський, вікарій Сімферопольської єпархії Руської православної церкви»,
  • Олександр Овсянніков, так званий «єпископ Джанкойський і Роздольненський Руської православної церкви, керуючий Джанкойською єпархією»,
  • Олександр Таранов, так званий «архієпископ Ровеньківський і Свердловський Руської православної церкви»,
  • Олег Іванов, митрополит Ізюмський і Куп’янський Української православної церкви,
  • Олексій Маслєнніков, єпископ Роменський і Буринський Української православної церкви,
  • В’ячеслав Опанасенко, так званий «єпископ Коктебельський Руської православної церкви, вікарій Феодосійської єпархії»,
  • Володимир Удовенко, керуючий Феодосійською єпархією Української православної церкви, митрополит Платон.

Санкції передбачають: блокування активів; припинення торговельних операцій; припинення транзиту ресурсів, польотів та перевезень територією України; запобігання виведенню капіталів за межі України; зупинення виконання економічних та фінансових зобов'язань; анулювання або зупинення ліцензій та інших дозволів; заборону участі у приватизації, оренді держмайна; заборону вчинення правочинів щодо цінних паперів; заборону передання технологій, прав на об'єкти права інтелектуальної власності; припинення культурних обмінів, наукового співробітництва, освітніх та спортивних контактів, розважальних програм з іноземними державами та іноземними юридичними особами; анулювання офіційних візитів, засідань, переговорів з питань укладення договорів чи угод; позбавлення державних нагород України, інших форм відзначення; заборону на набуття у власність земельних ділянок.

Контроль за виконанням рішення покладено на секретаря РНБО. Указ набирає чинності з дня його опублікування.

Нагадаємо, 23 січня президент України Володимир Зеленський увів у дію рішення Ради нацбезпеки й оборони про санкції проти 22 осіб громадян Росії. До списку потрапили представники Російської Православної Церкви.

Також 15 січня Зеленський увів у дію санкції Ради національної безпеки та оборони (РНБО) проти 198 російських артистів, телеведучих та журналістів. Проти осіб, які потрапили до цього списку, вводиться повний пакет персональних санкцій терміном на 10 років.

До того ж  7 січня Україна запровадила персональні санкції на 10 років проти російських діячів культури та пропагандистів. Усього у переліку 119 осіб.

Події, 25.01.2023 11:05