Поки у Франції триває судова тяганина навколо персони Костянтина Жеваго, в Україні ситуація розкручується у невигідному для олігарха напрямку

Жеваго та екстрадиція. Як Україна дотискає олігарха-утікача

Українському олігарху-утікачу Костянтину Жеваго, про чию історію із судовою тяганиною ми уже неодноразово писали, поки що вдається більш-менш успішно відбиватися від можливого примусового повернення до України.

Французький slow-motion

Як відомо, Жеваго був затриманий на популярному у представників пострадянського великого бізнесу французькому курорті Куршевель ще в кінці 2022 року. Це було зроблено за запитом українського Державного бюро розслідувань, яке займається історією із можливою розтратою коштів банку "Фінанси та кредит".

Початковою датою судового засідання, на якому мали б оголосити рішення про екстрадицію Жеваго до України (або ж відмовити українській стороні у цьому), було назване 5 січня. Але потім суд перенесли на 19 січня, а після цього — на 2 лютого, випустивши Жеваго з-під варти. Та і на початку лютого рішення не було ухвалене.

Причиною стало пізнє надходження потрібних для розгляду суддями документів. Оскільки їх ще потрібно було перекласти французькою мовою, засідання знову перенесли – цього разу на 16 березня. Можливо, саме ця дата стане остаточною у французькій судовій епопеї Костянтина Жеваго. На що він, прямо скажемо, дуже сподівається, бо в Україні над його бізнес-активами, відверто кажучи, захмарюється.

Українська danse macabre

На початку лютого представники Служби безпеки України, Бюро економічної безпеки та Офісу генерального прокурора всерйоз зайнялися одним із головних підприємств в бізнес-імперії Костянтина Жеваго – Полтавським гірничо-збагачувальним комбінатом.

Так, прес-служба СБУ повідомила про оголошення підозри головному бухгалтеру цього стратегічного підприємства. В чому ж його звинуватили?

За інформацією слідства, цей топ-менеджер Полтавського ГЗК протягом 2018-2021 років вносив у офіційні документи підприємства неправдиві відомості. Йдеться про так звані рентні платежі, які мав виплачувати гірничо-збагачувальний комбінат за користування українськими надрами, конкретно – родовищем залізних руд. За ці три роки, стверджують правоохоронці, держава завдяки махінаціям головного бухгалтера ГЗК недоотримала у бюджет близько 2 мільярдів гривень.

У ПрАТ "Полтавський ГЗК" заперечили сам факт вручення підозри, а також заявили, що усі податки, зокрема, ренту, виплачують регулярно і повному обсязі. Але історія на цьому не завершилася.

Уже 7 лютого були заарештовані усі рахунки гірничо-збагачувального комбінату. Також рішенням суду зупинили усі видаткові операції на Полтавському ГЗК, пов'язані з грошовими коштами, за винятком видаткових операцій по сплаті податків, зборів та інших податкових платежів до державного бюджету.

А на початку березня Господарський суд Києва за заявою Фонду гарантування вкладів фізичних осіб заарештував активи Жеваго аж на 46 млрд доларів. У цьому рішенні йшлося уже не тільки про Полтавський ГЗК, а і про два інших гірничо-збагачувальні комбінати, Біланівський та Єристівський (у всіх трьох випадках було заарештовано 50,3% від статутного капіталу цих підприємств), які через Ferrexpo належать українському олігарху-утікачу.

Час грає проти Жеваго

Отже, ситуація складається наступним чином. Головне завдання Костянтина Жеваго залишається тим самим, що і раніше. Олігарх прагне довести французькому правосуддю, що його переслідування через Інтерпол (яке почалося, нагадаємо, ще з історії із банком "Фінанси та кредит", звідки за допомогою кіпрської офшорної фірми Nosterno Ltd були виведені 113 мільйонів доларів, що і спричинило банкрутство цієї банківської установи) є винятково політичним замовленням. Жеваго, до речі, уже заявляв про те, що за його спиною цю незаконну схему організував СЕО банку Володимир Хливнюк. І 2017 року було заарештоване майно Хливнюка та його заступника, а 2019-го — оголошено про підозру двом топ-менеджерам банку "Фінанси та кредит".

Сторона захисту мала певні сподівання на перемогу у цій боротьбі, яка, за планом адвокатів олігарха, мала б завершитися наданням йому відповідного статусу чи принаймні відмовою французького суду щодо екстрадиції Костянтина Жеваго на батьківщину.

Але з початку 2023 року ситуація для власника концерну Ferrexpo серйозно ускладнилася. Тут можна сказати, що те затягування часу, яке нібито було на руку самому Жеваго, зіграло з ним злий жарт. Оскільки з'явилися нові обставини, нова інформація, через яку і відклали судове засідання. І яка може безпосередньо вплинути на рішення французьких суддів.

Костянтин Жеваго, напевно, уже сто разів пошкодував, що вирішив розважитися на Новий рік у Куршевелі. Ситуація навколо його персони з кожним тижнем закручується усе серйозніше, а після чергових звинувачень у найстрашнішому для цивілізованого світу злочині, фінансових махінаціях, зокрема, ухилянні від сплати податків – довести політичну причину цікавості до його персони українських силових структур олігарху-утікачу буде ой як непросто.

Звісно, на рішенні суду Шамбері, яке має бути оголошене сьогодні, ця історія не завершиться. Але після позитивного для української сторони результату найцікавіше тільки розпочнеться. Втім, самому Жеваго те, що буде далі, навряд чи сподобається.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Статті, 16.03.2023 08:00