НАЗК планує перевіряти декларації на новому якісному рівні

14 СІЧНЯ 2019 14:05

НАЗК виконало свою частину плану запуску автоматичної перевірки декларацій. Про це Голова Національного агентства з питань запобігання корупції Олександр Мангул заявив в ефірі радіо «Новое время».

«Ми вже виконали свою частину порядку денного. Зараз чекаємо на державну реєстрацію Міністерством юстиції двох рішень Національного агентства – Правил логічного та арифметичного контролю та Змін до порядку повної перевірки декларацій. Як тільки відбудеться державна реєстрація цих документів, ми одразу готові розпочати процес та вивести питання повної перевірки декларацій на новий якісний рівень», – заявив Олександр Мангул.

Голова НАЗК повідомив, що документи були направлені до Міністерства юстиції 21 грудня 2018 року: «Нові правила логічного та арифметичного контролю та Зміни до порядку проведення повних перевірок декларацій ухвалені за результатами неодноразових консультацій з фахівцями Міністерства юстиції. Ми очікуємо, що до 16 січня отримуємо рішення Мінюсту про державну реєстрацію цих актів».

Олександр Магнул зазначив, що неприйняття Верховною Радою проекту закону №7276 щодо забезпечення належного доступу Національного агентства з питань запобігання корупції до інформації, необхідної для реалізації його повноважень, не стане перешкодою для початку проведення повної перевірки декларацій в автоматичному режимі. 

«На сьогодні є відповідне рішення Кабінету Міністрів про те, що автоматизований доступ має бути забезпечений до 16 реєстрів та баз даних. На сьогодні фактично ми маємо доступ до 13 таких реєстрів. Доступ до 3 реєстрів, утримувачем яких є Міністерство юстиції: Спадковий реєстр, Єдиний реєстр довіреностей, Реєстр актив цивільного стану громадян, буде надано після ухвалення  Верховною Радою проекту закону 7276, який був поданий в Парламент у листопаді 2017 року, – заявив Олександр Мангул. – Проте, відсутність автоматизованого доступу до 3 реєстрів Мін’юсту не завадить НАЗК розпочати перевірку декларацій в Системі логічного та арифметичного контролю. Ми не будемо чекати того, чого взагалі може не відбутися (ухвалення Парламентом законопроекту 7276 – ред.), оскільки в суспільстві зовсім інші запити».

Суспільство, 14.01.2019 14:05