На фото: заступник начальника оперативного відділу Генштабу Сил оборони Естонії Тоомас Вялі. Джерело: ERR

Чи зможуть окупанти захопити Часів Яр до 9 травня: оцінка Генштабу Естонії

Заступник начальника оперативного відділу Генштабу Сил оборони Естонії Тоомас Вялі вважає, що Росія не зможе захопити Часів Яр на Донеччині до 9 травня. 

Про це пише ERR

Вялі зазначив, що напрямок головного удару російських військ, як і раніше, йде з боку Авдіївки й на Бахмутському напрямку, а його мета — вихід на кордони Донецької та Луганської областей.

"До 9 травня вони його точно не візьмуть. З урахуванням того, що від Авдіївки вони просунулися на десять кілометрів, можливо, на п'ять кілометрів за раз, Часів Яр недосяжний за таких темпів просування. Взяти це місто загалом дуже важко, тому що це така повільна, планомірна битва в умовах міської забудови, щось схоже на Авдіївку. Своєю чергою захоплення Бахмута чи Авдіївки зайняло декілька місяців", — каже він.

Також посадовець зазначив, що однією з найгарячіших точок на лінії фронту наразі є село Очеретине під Бахмутом. Там російським військам вдалося вклинитися в українську оборону. При цьому він зазначив, що це була прикра випадковість, а дії окупантів схарактеризував як хитрі та агресивні. 

"На Авдіївському напрямку Очеретине було дуже прикрою випадковістю, де українці проводили ротацію своїх підрозділів. Окрім цього, це показує, що ротація підрозділів, які знаходяться на лінії бойового зіткнення — одна з найскладніших задач", — додав Вялі.

За його словами, в нових підрозділах завжди повинна бути певна кількість військових з бойовим досвідом. 

"В цих нових підрозділах також повинен бути розумний баланс між, так би мовити, старими, досвідченими ветеранами та новачками, які тільки приєднались до підрозділу. Це має бути правильне співвідношення. Іншими словами, досвідченні військові краще впораються з ситуацією, краще втримають її під контролем", — наголосив Вялі.

Нагадаємо, речник оперативно-стратегічного угруповання війська "Хортиця" Назар Волошин заявив, що загарбники з Росії зосередили атакувальні дії на Часів Яр Донецької області. Понад 20 тисяч окупантів залучили до штурмів міста, що свідчить про те, що цей напрямок має велике значення для країни-агресорки.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 29.04.2024 13:24