Фото ілюстративне з відкритих джерел

Китайські фірми масово втікають у "тінь": у чому причина

Деякі китайські компанії звертаються до підпільних каналів фінансування. Це пов’язано з тим, що великі банки Китаю обмежують платежі на операції з Росією через занепокоєння санкціями Сполучених Штатів Америки.

Про це повідомив Reuters. Журналісти агенції зазначили, що США запровадили низку санкцій проти Росії та російських організацій після того, як країна почала агресію проти України 2022 року.

Тепер загроза поширити їх на банки в Китаї — країні, яку Вашингтон звинувачує у "потужності" військових зусиль Москви, — впливає на фінансування, навіть якщо йдеться про невійськову торгівлю Китаю та Росії. Це створює дедалі більшу проблему для дрібних китайських експортерів, повідомили медівників сім торгових і банківських джерел, знайомих зі ситуацією.

Оскільки великі банки Китаю відмовляються від фінансування транзакцій, пов’язаних з Росією, деякі китайські компанії звертаються до невеликих банків на кордоні та підпільних каналів фінансування, таких як грошові брокери — навіть використовують заборонену криптовалюту. Інші повністю пішли з російського ринку.

"Ви просто не можете належним чином вести бізнес, використовуючи офіційні канали", — сказав один зі співрозмовників журналістів.

Це пов’язано з тим, що великим банкам тепер потрібні місяці, а не дні, щоб провести платежі з Росії, а це змушує підключатися до нетрадиційних платіжних каналів або згортати свій бізнес.

Банкір одного з державних банків Китаю заявив, що він посилив перевірку пов’язаних з Росією компаній, щоби запобігти ризику санкцій.

"Головна причина — уникнути непотрібних проблем", — сказав банкір, який побажав залишитися неназваним.

За словами джерел, з минулого місяця китайські банки посилили перевірку транзакцій, пов’язаних з Росією, або взагалі припинили бізнес, щоб уникнути санкцій США.

"Транзакції між Китаєм і Росією дедалі частіше проходитимуть через підпільні канали. Але ці методи мають значні ризики", — сказав керівник торгової організації в південно-східній провінції, яка представляє китайський бізнес з російськими інтересами.

Нагадаємо, що вчора генеральний директор Tesla Inc. Ілон Маск приїжджав до Китаю з неанонсованим візитом. У Пекіні він планував обговорити впровадження програмного забезпечення допомоги водієві.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 29.04.2024 07:32