Фото: galinfo.com.ua

Провідна неділя 2024: традиції, забобони та як правильно вітатися

Провідна неділя — перша неділя після святкування Христового Воскресіння. Цього дня християни згадують родичів, які відійшли в інший світ. У 2024 році цей день припадає на 12 травня.

Провідна неділя: суть цього дня

Існує твердження, що на Великдень Ісус Христос відпускає душі усіх покійних на землю. Впродовж тижня після свята Воскресіння християни ставлять на вікно запалену свічку, щоб душі знайшли дорогу додому, а також декілька крашанок.

У Поминальну неділю душі повертаються назад на небо. Тому родичі у цей день приходять на цвинтар попрощатися з родичами, які померли та вшанувати їх. Вважається, якщо в цей день йде дощ, то якась із душ плаче через те, що Господь її не відпустив за гріхи. Від понеділка після провідної неділі весь тиждень називається "поминальним".

Що готують на Провідну неділю та що потрібно нести на могили померлих

Коливо — це поминальна страва, яку готують на Провідну неділю. Зазвичай її готують як кутю. Але ще поливають медовим або цукровим сиропом, а потім зверху з родзинок викладають хрестик. В деяких регіонах України цю страву ще називають сито, або канун.

У давнину наші предки, окрім колива, у ці дні також готували страви, які особливо любили померлі при житті. Всі продукти несли на кладовище, розстеляли там скатертини між могил та ділилися між собою приготованими стравами. Проте сучасні священники закликають не влаштовуючи серед могил обіди, а нести для померлих лише жовті квіти.

Провідна неділя: традиції цього дня та як правильно вітатися

У цей день потрібно піти до церкви та помолитися за померлих. Після цього сходити на цвинтар. Священники у цей день відправляють богослужіння не лише у храмах, а й на гробах кожного померлого. Також на могилах запалюють свічку з чорною стрічкою.

Підійшовши до могил, потрібно привітатися з померлими, промовивши: "Дай нам, Боже, щастя, здоров’я, всякого добра, а померлим дай, Боже, лежати та цю землю тримати"

Що не можна робити у Провідну неділю

  • Попри традиції Церква не рекомендує влаштовувати поминальні обіди на цвинтарі.
  • Не можна залишати їжу на могилах. Краще віддати кілька пасочок тим, хто їх потребує.
  • Не можна у Поминальну неділю споживати алкогольні напої на цвинтарі, чим українці часто, навпаки, зловживають.
  • У цей день потрібно відкласти важку роботу. Також не радять користуватися гострими предметами — ножицями та сокирою.

Нагадаємо, раніше ми публікували усі церковні свята, які припадають на травень 2024 року. Так, в третій весняний місяць українці будуть святкувати велике церковне свято — Воскресіння Христове.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Lifestyle, 10.05.2024 18:00