Фото: ВРУ

Коли ЗМІ знову отримають доступ до Верховної Ради під час засідань: заява посадовця

Журналісти знову отримають доступ до кулуарів Верховної Ради для висвітлення її роботи під час пленарних засідань. Це відбуватиметься у такому ж режимі, як і під час пандемії коронавірусу.

Про це повідомив керівник Апарату Верховної Ради В’ячеслав Штучний, пише "Укрінформ".

Питання ЗМІ обговорювалось під час круглого столу на тему: "Про доступ журналістів до кулуарів Верховної Ради та відновлення онлайн-трансляцій засідань парламенту".

"Ми повертаємося до тієї практики, яка була під час пандемії ковіду. Під час засідання Верховної Ради у будівлі зможуть перебувати 20-30 представників ЗМІ. Журналісти вже подали заяви на акредитацію. Ми готові до проведення додаткової акредитації. Після Великодня зберемо журналістів для інструктажу під час перебування у парламенті", — сказав Штучний.

Своєю чергою присутній на круглому столі спікер Верховної Ради Руслан Стефанчук нагадав, що парламент — це єдиний в країні законодавчий орган, який працює в умовах воєнного стану. Тож, за словами спікера, Рада може вважатися ворогом одним із центрів прийняття рішень. 

"Маємо ризики, які щомісяця підтверджуються відповідними листами від спецслужб. Нам потрібно сформувати пул журналістів, які ставлять до себе високі репутаційні вимоги", — заявив Стефанчук.

Представниця Управління державної охорони Валентина Савіцька заявила, що необхідно буде належним чином верифікувати тих представників ЗМІ, які отримають допуск до будівлі Верховної Ради. 

"Раніше акредитацію у Верховній Раді мали понад 4 тисячі журналістів", — наголосила Савіцька.

За спостереженням журналістів, більшість засідань Верховної Ради регулярно пропускає низка народних депутатів. Частина з них має на це певні об’єктивні причини, решта ж або зникли "з радарів" повністю, або ж імітують бурхливу діяльність в соціальних мережах, не з’являючись фізично в парламенті.

Згідно з черговим розслідуванням журналістів Bihus.Info, народні депутати від "За майбутнє" Степан Івахів та Ігор Палиця припинили відвідувати голосування у Верховній Раді ще 2023 року. Й в обидвох на це доволі дивні причини.

Нагадаємо, що в жовтні минулого року журналісти Bihus.Info оприлюднили активне збагачення народного депутата від партії "Батьківщина" Івана Крулька. Його статки неабияк зростають після приходу у Верховну Раду.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 01.05.2024 12:39