Фото: Шарль Мішель. Джерело – Офіс президента

Лідери ЄС ухвалили рішення про початок переговорів з Україною щодо вступу до Євросоюзу

У четвер, 14 грудня лідери Європейського Союзу ухвалили рішення про початок переговорів з Україною та Молдовою щодо вступу до економічно-політичного блоку.

Про це у соцмережі X повідомив голова Євроради Шарль Мішель.

"Європейська рада вирішила розпочати переговори про вступ України та Молдови. Єврорада надала статус кандидата Грузії. І ЄС розпочне переговори з Боснією та Герцеговиною, коли буде досягнуто необхідного рівня відповідності критеріям членства, і запросив комісію доповідати до березня з метою прийняття такого рішення", — написав Мішель.

Посадовець наголосив, що це чіткий сигнал надії для їхніх людей і для нашого континенту. 

Рішення лідерів ЄС означає, що Європейська комісія без подальшого відтермінування починає готувати технічні аспекти переговорів з Україною про членство (так звану переговорну рамку). Її можуть затвердити на наступному саміті ЄС навесні 2024 року, якщо буде визнано, що Україна виконала всі попередні критерії Єврокомісії.

Очікування України від засідання Європейської ради

В Осло після закінчення саміту Україна — Північна Європа президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову з президентом Європейської ради Шарлем Мішелем. Лідери обговорили очікування України від засідання ради ЄС. Зокрема, український гарант наголосив, що рішення Євросоюзу мають засвідчити непохитну підтримку та єдність.

"Напередодні саміту Європейської ради обговорили його очікувані результати щодо України, які мають засвідчити непохитну підтримку та єдність Європейського Союзу. Вони необхідні для зміцнення стійкості України в умовах протистояння російській агресії та на шляху до членства в ЄС", — розповів Зеленський у своєму Telegram-каналі.

Нагадаємо, 13 грудня президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову з прем’єр-міністеркою Італії Джорджею Мелоні. Перед важливим засіданням Європейської ради 14-15 грудня в Брюсселі сторони скоординували позиції. Володимир Зеленський висловив сподівання на те, що зусилля України на шляху до започаткування переговорів справедливо оцінять учасники саміту, тож лідери Євросоюзу ухвалять відповідне історичне рішення.

Додамо, 11 грудня міністр закордонних справ Італії Антоніо Таяні заявив, що італійська влада виступає за те, щоби саміт Євросоюзу, який відбудеться 14-15 грудня, дав "зелене світло" на початок переговорів про приєднання України до блоку.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 14.12.2023 19:41