Фото: соцмережі

Мобілізація ув'язнених: на Хмельниччині суд ухвалив перші важливі рішення

У вівторок, 21 травня, Хмельницький міськрайонний суд ухвалив рішення щодо мобілізації перших двох ув’язнених до лав Збройних сил України. 

Відповідне повідомлення опублікувала прес-служба суду.

Суд, зокрема розглянув подання обласних установ Державної пенітенціарної служби щодо умовно-дострокового звільнення ув'язнених від відбування покарання для проходження служби у лавах української армії та встановлення адміністративного нагляду відносно цих осіб.

"Надійшло два подання з ДУ "Хмельницький слідчий ізолятор". Вони розглядалися у відкритому дистанційному судовому засіданні в режимі відео конференції. Обоє засуджених виявили бажання проходити військову службу за контрактом, що відповідає вимогам проходження військової служби за контрактом, визначеним ст. 21-5 Закону України "Про військовий обов’язок і військову службу", — пише прес-служба Хмельницького суду.

Що відомо про засуджених

Добровольці, які виявили вступити до лав ЗСУ — чоловіки 1981-го та 2000-го років народження, засуджені за крадіжки. У тексті ухвал зазначається про те, що кожен із чоловіків придатний до військової служби за станом здоров’я, пройшов професійно-психологічний відбір, має достатній рівень фізичної підготовки для виконання покладених на них обов’язків.

Що вирішив суд

Хмельницький суд задовольнив клопотання та зобов’язав ДУ "Хмельницький слідчий ізолятор" невідкладно, але не пізніше 24 годин після набрання ухвал законної сили, умовно-достроково звільнити чоловіків від відбування покарання для проходження військової служби за контрактом. Також державна установа повинна передати чоловіків до підрозділів Національної гвардії України, доставивши їх до Хмельницького об’єднаного міського ТЦК та СП для укладення контракту та проходження військової служби.

Феміда також постановила встановити над добровольцями адміністративний нагляд терміном на один рік, але не довше ніж до їх звільнення з військової служби. 

"Такий нагляд будуть здійснювати командири військової частини, у яких ті проходитимуть військову службу за контрактом. Серед обмежень — заборона перебувати поза межами місця дислокації військової частини та виїжджати в особистих справах без дозволу командира", — додала прес-служба суду.

Зазначається, що Мін'юст уже почав працювати над тим, щоб охочі вступити до лав ЗСУ засуджені склали заяви. Наразі частина з них уже проходить військово-лікарські комісії та знайомляться з командирами. Військові мають дати свою згоду щодо конкретної людини, і тоді Мін'юст передає матеріали до суду.

Варто додати, що засуджені за умисне вбивство, зґвалтування, сексуальне насильство та злочини проти основ національної безпеки, а також корупціонери не зможуть замінити своє покарання на можливість воювати.

Нагадаємо, 12 травня речник Міністерства оборони Дмитро Лазуткін заявив, що засуджені українці, які будуть мобілізовані до лав Збройних сил України, нестимуть службу у спеціальних підрозділах. За словами посадовця, рішення про мобілізацію буде залежати не тільки від ув'язненого, а й від рішення суду та висновку ВЛК.

Станом на 21 травня понад три тисячі засуджених подали заяви на добровільне приєднання до лав Збройних сил України в обмін на умовно-дострокове звільнення. Це стало можливим після ухвалення закону про мобілізацію в’язнів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 22.05.2024 19:57