Фото:Freepic

Релігійне свято 30 травня: кого сьогодні вшановують християни за новим церковним календарем

У четвер, 30 травня, за новим церковним календарем віряни вшановують преподобного Ісаакія Сповідника. Він заснував монастир біля Константинополя.

TrueUA розповідає детальніше про це церковне свято.

Що відомо про життя святого Ісаакія

Преподобний Ісаакій Сповідник жив у IV столітті. У юному віці він прийнявши чернечий постриг та усамітнився в пустелі. За часів імператора Валента Ісаакій прийшов до Константинополя, щоб підтримати вірян. У цей час тривала війна з готами.

Коли імператор з військом виходив з міста, преподобний звернувся до нього: "Царю, відкрий храми для людей, і тоді Господь допоможе тобі!" Але імператор не послухав монаха, через це і загинув.

За правління наступного імператора Феодосія преподобний заснував монастир поблизу Константинополя. Відомо, що преподобний помер, коли вже був зовсім старий.

Преподобний Ісаакій Сповідник

Преподобний Ісаакій Сповідник. Джерело: ukr.media

Що не варто робити у цей день

  • Не бажано ходити до лісу.
  • Не варто цього дня ходити босоніж по траві.
  • В жодному разі 30 травня не можна вбивати плазунів.
  • Не можна приймати важливих рішень.

Митрополит Переяславський і Вишневський Олександр раніше пояснював, що рішення про дотримання новоюліанського календаря не є обов'язковим для всіх, тобто примусово його нікому не нав'язують. Це означає, що якщо певні парафії захочуть звершувати богослужіння за старим стилем вони зможуть це робити. Аби убезпечити ПЦУ від розколу, буде даний перехідний період під час впровадження новоюліанського календаря.

Нагадаємо, раніше у ПЦУ пояснювали, чи можна відмовитись бути хрещеною та хрещеним. Детальніше — у нашому матеріалі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Lifestyle, 30.05.2024 10:02