Фото: volyn24.com

Чи можна відмовитись бути хрещеною та хрещеним: пояснення ПЦУ

Таїнство Хрещення — важливий обряд в християнстві. Під час нього завжди присутні хресні — майбутні духовні наставники для малюка. Серед вірян часто відбуваються дискусії на тему, чи відмова бути хрещеною матір'ю або батьком дитини вважається гріхом.

У прес-службі Православної церкви України (ПЦУ) відповіли на це питання.

"Іноді можна почути, що відмовлятися бути хрещеними не можна, бо це начебто є "відхрещуванням від Господа". Але це не так, і жодного стосунку це твердження до настанов Православної церкви не має", — йдеться в повідомленні.

У ПЦУ пояснили, що відмовитися від того, щоб стати хрещеним, можна, якщо людина відчуває, що не зможе допомогти рідним батькам у релігійному та духовному вихованні дитини. Кожний хрещений відповідає перед Богом за свого похресника, тож і вибір ставати чи не ставати хрещеним має бути добровільним та усвідомленим рішенням.

"Потрібно розуміти, що бути хрещеними — це не просто взяти участь у відповідному Таїнстві церкви та далі вважатися хрещеними батьками певної дитини. Бути хрещеними — це взяти на себе відповідальність духовного наставника за певну особу на все життя", — наголосили в ПЦУ.

Хрещені батьки мають бути прикладом для наслідування, підтримкою та опорою для свого похресника не лише в дитинстві. Зокрема, духовні наставники зобов’язані допомагати йому (їй) та молитися за нього (неї) все життя. Це священний обов’язок хрещених батьків.

"Якщо ви не відчуваєте моральної та духовної готовності стати хрещеним чи хрещеною, якщо розумієте, що не зможете допомогти рідним батькам цієї дитини у її вихованні — цілком можна коректно відмовитися, не ображаючи почуття друзів чи близьких людей. Достатньо відверто пояснити причину своєї відмови. А рідним батькам радимо без ультиматумів, без умовлянь, але з відповідальністю обирати хрещених для своїх дітей. В майбутньому це вбереже від можливих розчарувань та непорозумінь", — наголосили в прес-службі ПЦУ.

Тож відмовитися стати хрещеними — не гріх. Більшим злом буде потім відмовитися від духовної опіки над похресником, байдужість та небажання виконувати цю важливу місію в житті дитини після Таїнства Хрещення. 

Нагадаємо, раніше у ПЦУ пояснювали, чи можна жінкам заходити до церкви в штанах та з непокритою головою. Детальніше — у нашому матеріалі.

 Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 26.05.2024 05:23