Фото: Getty Images \ Global Images Ukraine

Російські окупанти тиснуть на позиції ЗСУ на північний захід від Авдіївки, — ISW

Війська країни-агресорки тиснуть та проводять наземні атаки на позиції Збройних сил України на північному заході від Авдіївки.

Про це повідомили аналітики американського Інституту вивчення війни (Institute for the Study of War).

"Російські війська здійснили значне тактичне просування на північний захід від Авдіївки поблизу Архангельського в ніч з 3 на 4 травня, ймовірно, після рішення України відійти з цього району", — йдеться у звіті ISW.

Аналітики вважають, що наразі українські воїни, ймовірно, вирішили обміняти простір на час, очікуючи на прибуття масштабної допомоги від США на фронт у найближчі тижні. До того ж, на думку Інституту, захоплення Росією Архангельського свідчить і про те, що російські сили, ймовірно, повністю контролюють Керамік і Новокалинове (обидва на південний схід від Архангельського).

"Російські сили, ймовірно, намагаються скористатися обмеженим часовим вікном до прибуття поставок західної військової допомоги, посиливши наступальні операції, і що російські сили можуть зробити подальші тактичні просування в цьому районі в найближчому майбутньому", — зауважили у ISW.

Також рашисти, як наголошують фахівці Інституту, ймовірно, скористалися тактичною ситуацією на північному заході від Авдіївки, але їхня кінцева мета на цій ділянці фронту залишається незрозумілою. Зокрема, війська РФ вирішили використати зону, де вони, найімовірніше, отримають тактичні переваги в найближчому майбутньому. Проте наразі незрозуміло, чи будуть вони продовжувати рух на північ до Торецька, чи повернуться до свого попереднього фокуса на Покровськ на північному заході.

"Російські війська вже перекинули на лінію фронту на північний захід від Авдіївки приблизно дивізійну силу (в основному, чотири бригади Центрального військового округу РФ), і, за повідомленнями, продовжують перекидати додаткові сили в цьому районі", — зазначають і Інституті.

Нагадаємо, раніше речник оперативно-стратегічного угруповання війська "Хортиця" заявляв, що загарбники з Росії зосередили атакувальні дії на Часів Яр Донецької області. Понад 20 тисяч окупантів залучили до штурмів міста, що свідчить про те, що цей напрямок має велике значення для країни-агресорки.

Водночас заступник начальника оперативного відділу Генштабу Сил оборони Естонії Тоомас Вялі вважає, що Росія не зможе захопити Часів Яр на Донеччині до 9 травня.
Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими
Війна, 05.05.2024 07:07