Фото: Pixabay

Сенат США затвердив оборонний бюджет на 2024 рік: скільки коштів може отримати Україна

Більшість членів Сенату Сполучених Штатів Америки підтримали законопроект про оборонну політику на рекордну суму 886 мільярдів доларів.

Про це повідомляє Reuters.

"Це (законопроект, — ред.) забезпечить Америці можливість зберігати позицію проти Росії, стійко протистояти Комуністичній партії Китаю та забезпечить, щоб американська армія завжди залишалася найсучаснішою в усьому світі", — зазначив лідер демократичної більшості в Сенаті Чак Шумер.

За результатами голосування в Сенаті 68 сенаторів підтримали проект Закону про бюджетні асигнування на національну оборону, тоді як 11 висловилися проти. Після схвалення Сенатом законопроєкт буде направлений до Палати представників, яка може ухвалити його вже наприкінці цього тижня. Видання зазначає, що президент Джо Байден "рішуче підтримує" законопроект і, як очікується, підпише його як закон.

Водночас наголошується, що цьогорічний NDAA  охоплює близько 3,1 тисячі сторінок та дозволяє виділення рекордних 886 мільярдів доларів, що на 3% більше, ніж минулого року. Також законопроект містить положення про виділення 300 мільйонів доларів в рамках Ініціативи сприяння безпеці України.

Нагадаємо, у США закінчуються гроші, які призначені для фінансування військової допомоги Україні. У зв'язку з цим президент Джо Байден запросив у Конгресу понад 100 мільярдів доларів, серед яких понад 60 мільярдів доларів для України. Зараз у Конгресі є розбіжності щодо цього пакету, оскільки республіканці вимагають додати туди пропозиції щодо посилення безпеки кордонів. На цьому тлі президент України Володимир Зеленський перебував 12 грудня з робочим візитом у США.

Джо Байден на спільній прес-конференції у Вашингтоні із Володимиром Зеленським зазначив, що у Конгресі є двопартійна підтримка України, тому він готовий піти на компроміс щодо питання фінансування кордону, адже "саме так працює демократія".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 14.12.2023 08:14