Фото: "Укрінформ"

США передадуть Україні через Естонію $500 тисяч конфіскованих російських активів

Сполучені Штати Америки та Естонії підписали угоду "про спільне використання", яке передбачає передачу Україні пів мільйона доларів російських активів, які конфіскували внаслідок викриття незаконної схеми експорту в Росію чутливої техніки. 

Про це повідомляє "Укрінформ".

Відповідний документ був підписаний у Мюнхені на полях конференції з безпеки. Підписи під документом поставили заступниця генерального прокурора США Ліза Монако та генеральний секретар Міністерства юстиції Естонії Тиніс Саар.

"Глобальні зусилля у протидії російській агресії вимагають глобального партнерства. Ця угода — приклад такого партнерства", — зазначила Монако.

Згідно з угодою, США передадуть майже пів мільйона доларів Естонії на підтримку робочої групи Taskforce KleptoCapture, а Естонія передасть їх Україні. Пряма передача коштів Україні поки не можлива. 

"Ця акція стала першою такого роду та є результатом роботи оперативної групи KleptoCapture, яка займається забезпеченням дотримання санкцій та експортних обмежень, запроваджених у відповідь на російську агресію та для підтримки України. Наша угода допоможе людям в Україні, які продовжують мужньо чинити опір російському агресору", — заявила Монако.

Заступниця генерального прокурора США розповіла, що гроші були конфісковані в незаконної мережі, яка намагалась незаконно експортувати зі США в Росію високоточну техніку. Обвинувачення в порушенні правил експортного контролю та відмиванні грошей висунуто шістьом особам, серед яких є громадянин Латвії.

До того ж посадовиця наголосила, що платформа і надалі буде "полювати" за доходами тих, хто незаконно підтримує російську воєнну машину в обхід санкцій, буде продовжувати вилучати гроші та передавати їх на користь України. 

"За відсутності відповідних рішень Конгресу Офіс генпрокурора діятиме на підставі наявних повноважень для підтримки України. У полі зору нині перебувають статки олігархів, незаконні транзакції тощо "на сотні мільйонів доларів", — сказала Монако.

Нагадаємо, раніше у Financial Times писали, що 2023 року бельгійська фінансова компанія Euroclear отримала близько 4,4 мільярда євро відсоткових доходів від російських активів, які заморожені через санкції Євросоюзу. Проте ці гроші, імовірно, не зарезервовані для України.

Водночас Bloomberg наголошує країни "Великої сімки" та Європейський Союз розглядають варіант використання заморожених російських активів для допомоги Києву. Йдеться про понад 250 мільярдів доларів російського центробанку, які можуть бути спрямовані на відновлення України.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 17.02.2024 16:44