Анджей Дуда. Джерело: Getty Images / Global Images Ukraine

У польському уряді звинуватили президента Дуду, що він накликає російські ракети на Варшаву

У міністерстві закордонних справ Польщі розкритикували президента Анджея Дуду. Раніше він заявляв про готовність розмістити на території країни ядерну зброю в межах програми НАТО Nuclear Sharing.

З критикою президента виступив заступник міністра закордонних справ Польщі Анджей Шейна в ефірі "Польського радіо". Він заявив, що президенту Дуді "спочатку варто було проконсультуватися з урядом".

"Спочатку потрібно проконсультуватися з урядом, а не казати, що ми хочемо мати ядерну зброю в Польщі", — зауважив він.

За словами заступника очільника МЗС, такі заяви наражають Польщу "на ризик спрямувати проти нас російські ракети".

"У деяких ситуаціях, особливо за кордоном, я би дуже хвалив дії президента, згідно з дорученням уряду, а тут раптом час від часу щось вистрілює", — сказав він.

На його думку, питання приєднання до Nuclear Sharing необхідно аналізувати комплексно.

"Ми повинні спочатку подивитися, як виглядає вся концепція безпеки, чи містить вона програму Nucelar Sharing і чи НАТО очікує цього від Польщі", — зазначив Шейна.

Водночас він сказав, що Польща була би готова розмістити ядерну зброю.

"Якщо наші союзники заявляють, що такі ракети повинні бути в Польщі, Польща повинна сказати "так", але такої ситуації ще не було", — сказав заступник глави МЗС.

Nuclear Sharing — це програма НАТО, яка є частиною політики ядерного стримування Альянсу. В межах програми ядерні боєголовки розміщують у державах-членах, які не мають власної ядерної зброї. З листопада 2009 року в рамках Nuclear Sharing американська ядерна зброя розташована в Бельгії, Німеччині, Італії, Нідерландах і Туреччині.

Нагадаємо, раніше президент Анджей Дуда заявив, що Польща готова розмістити на своїй території ядерну зброю. У країни є конкретні зобов’язання перед Північноатлантичним альянсом щодо цього питання.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 30.04.2024 10:43