Ярослав Юрчишин. Джерело: Facebook народного депутата

У Раді відреагували на блокування чат-ботів у Telegram: чи пов’язано це з критикою месенджера від української влади

Те, що українська влада критикувала Telegram щодо російської пропаганди, не пов’язано з блокуванням низки чат-ботів українських спецслужб у цьому месенджері.

Таку думку висловив голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова Ярослав Юрчишин, залишивши відповідний допис на своїй Facebook-сторінці.

За його словами, одразу після неочікуваного блокування ботів Головного управління розвідки та Служби безпеки України низка реальних акаунтів, а також ботів намагалися пояснити це критикою проти Telegram.

"Дивний приклад стокгольмського синдрому. Щось на зразок пояснення введення російських військ потребою захисту російськомовних", — зазначив Юрчишин.

Він пояснив, що українській владі вдалося знайти рішення щодо блокування російської пропаганди в Telegram. Це не сподобалося російським спецслужбам, які могли змусити Telegram "заблокувати те, що пов’язане з військовими діями в Україні".

"Логічно очікуючи, що частина суспільства сприйме це не як атаку з боку російських спецслужб, а за принципом "не варто було критикувати". Дуже легко прораховується", — додав народний депутат.

Він додав, що для зв’язку з ГУР, СБУ й іншими спецслужбами є альтернативні канали. Наприклад, ГУР має канали у Signal і WhatsApp.

Він також подякував Кирилу Буданову, Василю Малюку, Центру протидії дезінформації й іншим за системне очищення мереж від русні, а також створення дзеркал для повідомлення важливої інформації в надійних мережах, а не каналі ФСБ.

Нагадаємо, що Головне управління розвідки Міністерства оборони України повідомило, що платформа Telegram заблокувала низку офіційних ботів. Йдеться також про блокування чат-бота української розвідки "Головний бот розвідки", за допомогою якого можна було повідомляти про рух окупантів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 29.04.2024 10:19