Фото: Pixabay

Українці частіше звертаються за допомогою у випадках, коли постраждали від торгівлі людьми

Через повномасштабну війну в Україні виникли нові проблеми в питанні торгівлі людьми. З'явилася потреба захистити українців, які вимушено виїхали за кордон.

Як повідомляє Міністерство соціальної політики, наша країна має великий досвід у протидії торгівлі людьми, який здобула з 2014 року та додають, що тема торгівлі людьми в суспільстві все менше стигматизується.

"За перший квартал 2024 року Національна соціальна служба надала статус людей, постраждалих від торгівлі людьми, 43-м особам. У 2023 році такий статус отримало 118 осіб, частина з яких вже отримали матеріальну допомогу. В той час, як за весь 2022 рік встановлено лише 47 статусів за весь рік", — зазначили у міністерстві.

Ситуацію щодо торгівлі людьми в Україні та у Європі в контексті війни та масового переміщення українців обговорили на спільній зустрічі заступниця міністра соціальної політики Уляна Токарєва та спеціальний представник та координатор Організації з безпеки та співробітництва в Європі з питань боротьби з торгівлею людьми Кері Джонстон. 

Токарєва зазначила, що в Україні працює мережа спеціалізованих служб, які надають допомогу, постраждалим від домашнього насильства. В кінці 2022 року повноваження цих служб було розширено і в них з’явилася можливість надавати послуги, постраждалим від торгівлі людьми. З державного бюджету виділено 841,1 тисячі гривень для виплати одноразової матеріальної допомоги 106 особам, яким встановлено статус постраждалих від торгівлі людьми у 2023 році та 47 особам, які отримали статус постраждалих у 2024 році.

"Досвід, який Україна здобула протягом останніх 10 років, безумовно, допомагає нарощувати спроможності у питанні протидії торгівлі людьми. Однак, в нашій державі також відбувся процес децентралізації. І місцеве самоврядування зараз докладає багато зусиль, щоб формувати навички й знання у галузі протидії торгівлі людьми", — зазначає вона. 

Своєю чергою Кері Джонстон заявила, що ОБСЄ продовжує працювати над тим, щоб забезпечити безпеку українцям за кордоном, та віддає належне українському урядові за всі зусилля у питаннях протидії торгівлі людьми. 

"Всіх дивує, що під час повномасштабної війни український Уряд докладає так багато зусиль, щоб протидіяти такому явищу як торгівля людьми й допомагати постраждалим", — наголосила вона. 

Варто зазначити, що міністерство запустило у роботу чат-бот в Telegram-каналі з протидії торгівлі людьми "Залишайся в безпеці". Ця програма містить інфографіки, розповідає про правила безпечного працевлаштування, навчання, подорожей та онлайн-спілкування. Завдяки ресурсу можна швидко знайти інформацію, як допомогти рідним чи друзям, які потрапили у сучасне рабство. 

Нагадаємо, раніше у Мінсоцполітики заявили, що в Україні громадян, які працюють, менше, ніж пенсіонерів. Щоб забезпечити збільшення пенсійних виплат, потрібно збільшити кількість платників податків.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 06.05.2024 02:16