Фото: скриншот із відео

Виступ Зеленського у Гаазі: головні заяви (відео)

Президент України Володимир Зеленський виступив у Міжнародному кримінальному суді в Гаазі (Нідерланди). TrueUA публікує головні заяви українського лідера.

Головні заяви із виступу Зеленського у Гаазі

Зеленський розпочав свій виступ із подяки до присутніх, зокрема, за увагу до України, а також повагу до свободи. 

Путін має бути засуджений: "Безумовно, ми всі тут хочемо бачити тут іншого Володимира. Ми хочемо бачити його у Гаазі. Того, який заслуговує бути засудженим за злочинні дії. І це має бути здійснено тут, у столиці міжнародного права. Я певен, це станеться тоді, коли ми переможемо. Ми переможемо".


Перемога України буде не лише на полі битви, не лише у двобої із цією агресією"Подивіться, як країни світу об'єднуються довкола допомоги українцям у їхньому захисті себе. Що лежить в основі цієї допомоги? Відчуття, що йдеться про більш ніж долю однієї країни".


Війна має отримати осуд: "Безкарність агресора означає, що треба з цим боротися. Треба викорінювати агресію. Ми маємо зупинити агресивну війну як таку. Ми маємо зупинити злочин агресії, який з'являється часом у головах тих, хто звик до безкарності. Саме вона відкриває двері до агресії".


Перемогти можна лише завдяки сильним сторонам і цінностям: "Тривалий мир після перемоги можна досягнути лише завдяки сильним сторонам, цінностям — свобода, верховенство права, справедливе правосуддя, а не гібридні заміни цьому".


Світ не може допустити гібридний мир, пов'язаний із призупиненням бойових дій на фронті: "Але справжній мир і правосуддя — це саме те, що зараз потрібно".


Скільки Росія здійснила воєнних злочинів у квітні: "6 139 — це конкретна кількість воєнних злочинів, скоєних росіянами лише у квітні, наслідком чого стала загибель 27 цивільних людей, з них 51 17 дітей, понад 400 цивільних громадян зазнали поранень лише за минулий місяць. Війна триває вже 15-й місяць. Учора в Херсонській області Росія вбила 23 людей, 48 — зазнали поранень".


Створення міжнародного трибуналу: "За агресію має бути відповідальність, і цього можна досягти лише за допомогою міжнародного трибуналу. Ми маємо трансформувати досвід Нюрнберзького процесу у сьогоднішні реалії. Ми виступаємо за створення такого суду. Давайте сьогодні як завжди 4 травня ввечері віддамо належне пам'яті тих, чиї життя забрали війни. Друга світова війна, інші. Будь ласка, також загадайте українців, які сьогодні могли б бути живими, якби не ця агресія. Якби не війна, якої ми не хотіли, яку ми хочемо зробити останньою війною у світі, й ми це зробимо".

Зеленський наголосив: якщо світ хоче справедливості, він не повинен шукати виправдання.

"Ми не повинні посилатися на недоліки міжнародного права, натомість маємо ухвалювати сміливі рішення, які виправлять недоліки, що вже існують. Саме це мали на увазі ініціатори Нюрнберзького процесу, саме це ми маємо зробити зараз", — сказав український лідер.


Світ не повинен боятися: "Часом світ боїться віддати належне справедливості, але я хочу закликати усіх: не треба боятися. Агресор повинен відчути усю повноту справедливості, спрямовану проти нього. Це наша історична відповідальність, відповідальність сучасного покоління — надати справедливе покарання за злочин агресії. Світ повинен відчути себе повністю убезпеченим".

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський розпочав свій візит до Нідерландів. Глава держави вже виступив із промовою у Сенаті Генеральних штатів Нідерландів у Гаазі.

Окрім цього, Володимир Зеленський зустрінеться окремо із прем'єр-міністром Нідерландів Марком Рютте та у тристоронньому форматі також із прем'єр-міністром Бельгії Александером де Кроо. Також буде аудієнція у короля Віллєма-Александра і візит на базу військово-повітряних сил Нідерландів. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 04.05.2023 12:55