Вже 42 країни звернулися до суду в Гаазі через воєнні злочини Росії, – Малюська

11 КВІТНЯ 2022 08:54

У зв'язку з повномасштабною збройною агресією Росії в Україні вже 42 країни звернулися до Міжнародного суду в Гаазі.

Як повідомив міністр юстиції України Денис Малюська в ефірі загальнонаціонального телемарафону, причиною стали воєнні злочини путінських військових, пише TrueUA.

"42 країни вже звернулися до Міжнародного суду в Гаазі. Розслідування воєнних злочинів на міжнародному рівні почалося. Звернення цих країн дозволило спростити і прискорити процедуру для України", – сказав глава Мін'юсту.

Малюська розповів, що нині експерти з усієї держави збирають докази злочинів російських окупантів у Бучі на Київщині. З його слів, кількість воєнних злочинів загарбників – "божевільна", відповідно є складнощі. Також він наголосив, що нині розслідування воєнних злочинів – пріоритет. Міжнародна спільнота надає свою підтримку, на тижні приїдуть експерти з Франції. Тривають перемовини з іншими членами ЄС.

"З великою ймовірністю, вони також будуть давати своїх професійних експертів, і це допоможе впоратися з величезним обсягом роботи. Нині збирається база для переслідування кожного російського військового окремо за скоєне ними, і за відповідні накази", – зауважив міністр.

Глава Мін'юсту додав, що на швидкий результат розслідування очікувати не варто, оскільки Росія не видаватиме своїх військових, але їх точно віддадуть правосуддю, бо "терміну давності по таких злочинах немає".

Нагадаємо, раніше президент України Володимир Зеленський заявив, що глава Росії Володимир Путін є відповідальним за військові злочини у нашій державі. Також провина за це лежить на російських військових, які виконали його наказ.

Відомо, що в Україні через війну понад 15 тисяч осіб вважаються зниклими безвісти. 

Світ, 11.04.2022 08:54