Фото ілюстративне зі соцмереж

Як полегшити адаптацію людей, що повертаються з фронту: поради від У Мінреінтеграції

Адаптація військових потребує часу, впродовж якого людина може переживати різні "післявоєнні" реакції. Тож родичам військовослужбовців варто бути готовими до того, що вдома вони можуть іще деякий час "воювати".

Про це повідомило Мінреінтеграції України у своїх соціальних мережах.

Під час адаптації людина, що повернулась з фронту може переживати різні типи реакцій. Серед них можуть бути фізичні, поведінкові й емоційні.

Фізичні можуть проявлятися у проблемах зі сном і прийманням їжі, тахікардії, головних болях або болях у м’язах. Поведінкові — в реагуванні на гучні звуки, проблемах із концентрацією та пам’яттю, постійною настороженістю й очікуванням небезпеки тощо. Емоційні — в перепадах настрою, дратівливості, нездатності розслабитися та відчувати позитивні емоції.

Такі реакції можуть тривати певний час. Однак якщо вони протягом місяця не вщухають, то краще звернутися за рекомендаціями до фахівця.

Як полегшити адаптацію:

  • усвідомте та прийміть зміни, які відбулися з близькою людиною;
  • пам’ятайте, що в неї може змінитися система цінностей, певні речі стануть неважливими;
  • проявіть терпіння;
  • потурбуйтеся, аби в родині панувала атмосфера довіри;
  • враховуйте, що довіра ветерана до членів сім'ї та побратимів може відрізнятися;
  • поважайте особисті кордони близької людини.

Нагадаємо, що в березні з метою підвищення ефективності державної підтримки ветеранів війни та їхніх сімей, громадські організації запустили міжнародну комунікаційну платформу, яка сприятиме обміну досвідом та координації дій між Україною та США.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 05.05.2024 16:56