Фото: Instagram Орбана

Зеленський запросив Орбана до України: ОП повідомив деталі

Президент Володимир Зеленський запросив прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана до України. Коли відбудеться візит, поки невідомо.

Про це повідомив заступник голови Офісу президента Ігор Жовква, передає "Радіо Свобода".

За його словами, Зеленський зустрівся із Орбаном ще 9 лютого у рамках саміту лідерів ЄС в Брюсселі.

"Це дійсно була зустріч президента України з прем’єр-міністром Угорщини в колі ще декількох лідерів. І дійсно прем’єр-міністр Угорщини першим підійшов до президента України і потис йому руку",  заявив заступник керівника ОП.

Жовква додав, що під час цієї зусрічі український гарант обговорював з Орбаном євроінтеграційний шлях України, "і ми почули конструктив з цього приводу".

"Президент України неодноразово запрошував прем’єр-міністра Віктора Орбана прибути в Україну, в Київ. Сісти за стіл і поговорити про всі аспекти, і в тому числі ті, які хвилюють Угорщину. Ми готові запропонувати свої підходи, як це вирішити",  сказав Жовква.

Відтак, після конструктивного діалогу Орбан отримав запрошення відвідати Україну з робочим візитом.

"Тому прем’єр-міністр Угорщини запрошений до України, і сподіваємось, що він може бути тут. Відома позиція Угорщини, яка говорить, що вона не буде надавати військову допомогу Україні. Найкраще в дипломатії   це завжди діалог, розмова. Президент України мав декілька телефонних розмов з прем’єр-міністром Угорщини і до війни, і під час війни. Діалог є. Але, звичайно, під час повноцінного візиту є набагато більше можливостей і шансів провести його предметно і продуктивно", — додав він.

Чи прийняв Орбан запрошення Зеленського, невідомо.

Нагадаємо, 9 лютого під час візиту президента Володимира Зеленського мережу обурила поведінка Орбана: він був єдиним, хто не аплодував українському лідеру. Соцмережі навіть публікували світлини, де Орбан нібито не потиснув руку Зеленського, однак потім стало відомо, що вони все ж провели розмову. 

Тоді Орбан пообіцяв продовжити надавати гуманітарну й фінансову підтримку Україні й нагадав про необхідність негайного припинення вогню. Пізніше в Офісі президента повідомили, що Зеленський запросив Віктора Орбана до України, але невідомо, яка була його відповідь.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 18.02.2023 09:17