Фото: Getty Images \ Global Images Ukraine

Чи зможе Росія перемогти в Україні шляхом ведення війни на виснаження: висновок ISW

Ні російські, ні українські сили не зможуть здобути перемогу в Україні виключно шляхом війни на виснаження — послідовного підходу, який українські чиновники та військові аналітики наголошували в останні місяці. 

Про це повідомили аналітики американського Інституту вивчення війни (Institute for the Study of War).

Командувач Сухопутних військ Збройних сил України генерал-лейтенант Олександр Павлюк заявив, що російське військове командування не хвилюють високі втрати в Україні й що Україна зможе виграти війну лише шляхом технологічної переваги та міжнародної ізоляції Росії. Колишній український головнокомандувач генерал Валерій Залужний у своєму есе від 1 листопада особливо оцінив, що військовий паритет призвів до виникнення позиційного фронту в Україні й що ні російські, ні українські війська не зможуть прорвати цей позиційний фронт, не досягнувши технологічної переваги перед іншими. 

Зразкове співвідношення сил і коштів відтоді погіршилося через затримку військової допомоги США Україні, але російські сили все ще не можуть досягти успіхів на оперативному рівні в найближчому майбутньому. Павлюк заявив 3 травня, що російські війська мають переваги перед українськими військами в артилерії та авіації, але припустив, що українські сили можуть отримати технологічну перевагу над російськими силами, використовуючи безпілотники. За словами Павлюка, дрони дозволили як російським, так і українським силам вести повітряну розвідку на відстані до 30 кілометрів за лінією фронту і що жодна з сил не може зосередити сили в межах 30 кілометрів від лінії фронту для наступальних дій. 

Павлюк зазначив, що безпілотники змусили як російські, так і українські сили діяти невеликими піхотними групами, щоб уникнути впливу розвідувально-вогневого комплексу противника, та зазначив, що українські сили відійшли від пересування групами розміром із батальйон чи роту. 

Заяви Павлюка узгоджуються з недавніми спостереженнями та прогнозами ISW про перспективи наступу російських військ, і окупаційні сили, схоже, задоволені тим, що в короткостроковій перспективі досягають різких та виснажливих успіхів на тактичному рівні, попри непропорційно обмежену вигоду, яку ці досягнення вартують Росії таким коштом.

Раніше Олександр Павлюк заявляв, що пакет військової допомоги від Сполучених Штатів Америки в поєднанні з підтримкою країн Європи може не тільки послабити війська агресора, але, можливо, навіть дати Україні стратегічну ініціативу.

Також, за словами Павлюка, російські окупанти у 2024 році поставили собі за мету повністю захопити Донбас. Також рашисти планують захопити й Запорізьку область.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 04.05.2024 07:01