Фото: ДБР

Фінансував терористичну організацію "ДНР": власнику донецьких ломбардів загрожує 12 років тюрми

Власник мережі ломбардів у Донецьку, який продовжував дистанційно вести комерційну діяльність на тимчасово окупованій території, може сісти за ґрати на 12 років через фінансування тероризму.

Про це повідомила прес-служба Державного бюро розслідувань.

Правоохоронці встановили, що після повномасштабного вторгнення Росії в Україну бізнесмен перереєстрував ломбарди за російським законодавством та відкрив рахунки у підконтрольному терористам місцевому банку. Корпоративні права підозрюваний передав своїй матері — громадянці РФ.

Жінка своєю чергою разом зі спільниками надавала кредити місцевому населенню під заставу майна, скуповувала золото та дорогоцінні вироби. Вона офіційно їх не обліковувала, але "поповнювала касу" так званого казначейства "ДНР". Впродовж 2015-2018 років компанія підозрюваного сплатила понад 10 мільйонів гривень до бюджету терористичної організації. Сам власник ломбардів був затриманий у Києві у грудні 2022 року.

"Чоловіка обвинувачують у фінансуванні тероризму, вчиненому організованою групою (ч. 3 ст. 258-5 КК України). Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 12 років з конфіскацією майна", — зауважили у ДБР.

Також у межах досудового розслідування були встановлені ще троє осіб, які були причетні до протиправної схеми. Наразі цим особам заочно повідомлено про підозру у фінансуванні тероризму, вчиненому організованою групою (ч. 3 ст. 258-5 КК України).

Нагадаємо, 30 червня працівники Офісу генерального прокурора оголосили підозру народному депутату України Сергію Алєксєєву. Політика підозрюють у шахрайстві. Правоохоронці встановили, що нардеп шляхом обману заволодів грошовими коштами громадянина Німеччини у розмірі 50 тисяч доларів США.

Наразі йому висунуто підозру за ч. 4 ст. 190 ККУ (шахрайство, вчинене в особливо великих розмірах). Фігуранту загрожує покарання до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 30.06.2023 14:35